BILA JE PONOS HOMOLJA, A DANAS JE SE RETKO KO SETI: Pita od pasulja

Novosti online 05. 03. 2024. u 12:00

DRŽAĆE vas dugo sitim, a obožavaće je cela porodica.

Foto Shutterstock

Sastojci:

* 250 g brašna
* 2 kašike ulja
* 1 kašika sirćeta
* na vrh noža soli
* 9 kašika hladne vode

 Fil: 

* 1/2 kg kuvanog pasulja
* 2 struka mladog crnog luka
* 300 g šampinjona
* 1 dl bujona od povrća
* 2 šargarepe
* 1 kašika seckanog peršuna
* 1 kašika senfa
* so, biber

 I još: 

* 2 čena belog luka

* 4 kašike ulja
* 2 kašike mlevenih oraha

Priprema:

U jednu posudu stavite brašno pa dodajte so, ulje, sirće, vodu i mesite testo 15 minuta.

Podelite na delove pa svaki deo premesite na pobrašnjenoj podlozi i ostavite na sobnoj temperaturi 20 minuta. Dok čekate možete da napravite fil. Sitno seckan luk propržite na zagrejanom ulju pa dodajte rendanu šargarepu, dinstane pečurke (s bujonom), kuvani pasulj i začine.

Pržite dva do tri minuta uz neprestano mešanje, pa dodajte peršun i ostavite da se ohladi, pa dodajte senf i promešajte. Zatim rastanjite, svaki deo testa razvijte na debljinu 2-3 mm i ostavite sa strane.

Premažite kore uljem, odozgo stavite rendan beli luk, izbodite viljuškom na nekoliko mesta, stavite fil i pospite orasima. Uvijte kore pa premažite mešavinom ulja i vode.

Prebacte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni pa smanjite temperaturu na 180 stepeni i nastavite s pečenjem još 20-25 minuta.

Gotovu pitu izvadite, poprskajte sa malo vode i pokrijte krpom da se prohladi.

(Trpeza)

Pogledajte više