KOJA JE IDEALNA KOLIČINA MLEKA? Male tajne najukusnijih prženica
PRŽENICE su omiljeno i mlađim i starijim generacijama. Lako se i brzo pripremaju, a naročito su dobre za doručak. Iako su ukusne kakve god ispale, ukoliko želite da vam se tope u ustima, evo u čemu je stvar.
Srpske domaćice su uvek znale da se snađu, pa su tako kombinovale sastojke koje već imaju kod kuće i pravile jela koja i dan-danas svi vole. U toku nemaštine nastali su recepti za neka od najlepših jela kao što su kačamak, sutlijaš, prženice...
Srbi najviše žale kada treba da bace bajat hleb, ali isto tako ne vole ni da ga jedu.
Srpske domaćice su osmislile svoju verziju recepta za svima omiljene prženice. U Francukoj se jedu slatke, a kod nas mogu da budu i slatke, ali i slane.
Prženice nije komplikovano napraviti, ali ipak postoje neke cake koje će vam pomoći da one uvek ispadnu savršeno. Da bi spolja bile hrskave, a iznutra mekane, ne smeju da budu previše masne ili da zagore. Tajna je vrlo jednostavna, bitno je da bajat hleb isečete kako treba, a da za smesu koristite pravu meru.
Parče hleba neka bude debljine oko 1,5 cm i, naravno, bitno je da hleb ne bude svež. Za 2 parčeta hleba potrebno je jedno jaje i 1/4 šoljice mleka. Još jedna bitna stvar koju mnogi ne znaju jeste da ih uvek pržite na ulju, a nikada na istopljenom puteru.
(Super Žena/B 92)