OSVEŽAVAJUĆI ĐUS NEODOLJIVOG UKUSA: Domaći sok od pomorandže i limuna, a sprema se brzo i sa malo sastojaka

Novosti online 04. 02. 2024. u 15:04

UŽIVAĆETE u svakoj kapljici ovog napitka.

Foto Shutterstock

Sastojci i priprema:

* 1.5 kg do 2 kg narandži

* 4 veća limuna – 800 g šećera

* 3 kesice limuntusa

* 5 litara vode

Za pranje voća: 6 kašikica soda bikarbone, 3 kašikice soli.

Voće prvo natopiti u mlakoj vodi u koju smo dodali soda bikarbonu i so. Ostaviti tako da stoji najduže 2 sata, zatim voće oprati pod mlazom vode i iseći na manje komade. Ako u narandži i limunu imaju košpice, izvaditi ih da ne smetaju tokom mljevenja.

Iseckano voće staviti u lonac i naliti sa 2 litre vode. Staviti da kuva sve dok ne proključa i tada skloniti sa šporeta.

Sada je potrebno sve izmiksati da se stvori kašasta masa.

U izmiksane narandže i limun dodati šećer i limuntus naliti ostatak vode i ostaviti da prenoći ili ako ste to radili ujutru, procijedite sok pred veče, bar osam sati da stoji.

Kada je došlo vreme da se procedi uzeti veliku cediljku, ako imate samo onu sa velikim rupicama trebaće vam i jedna gaza. Sve dobro procediti i naliti u čiste flaše.

Zatvoriti odgovarajućim čepom i držati u frižideru.

Ako mislite da ga nećete popiti u roku od desetak dana sipajte jedan deo u plastične flaše i držite u zamrzivaču.

(Stil)

Pogledajte više