RECEPT IZ BAKINOG KUVARA ZA SLATKU I SLANU VERZIJU POGAČE: Tradicionalne vasilice za Mali Božić

Novosti online 09. 01. 2024. u 23:00

Slavimo Srpsku Novu godinu, a stari običaj nalaže da se za ručak iznese sve ono što je u jesen spremljeno za zimu, kao što su pršuta, slanina, kavurma, čvarci, kajmak, pogače, turšija, ajvar... Nakon toga običaj je da se iznese praseće pečenje. Oni koji nisu bili u finansijskoj mogućnosti da naprave svečanu gozbu u ponoć iznose krofne, a u jednu se stalja parica. Verovalo se da će osoba koja pronađe paricu imati uspešnu godinu. Krofna je zamena za česnicu. Sutradan se proslavlja Mali Božić, a tada je običaj da se umesi vasilica. Može da bude slana ili slatka, a u nju se ne stavlja parica.

Foto Printskrin Youtube/Bokina kuhinja

Slatke vasilice ili slane tradicionalno se mese za Mali Božić. Vasilica je nazvana po svetom Vasiliju, a negde se ovaj božićni kolač zove maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, u Resavi Mečka povojnica, u Leskovačkoj Moravi poparenica. Pročitajte u nastavku teksta kako možete da je napravite i slanu i slatku. 

Vasilice sa medom:

Potrebno:

* 400 ml mlake vode
* 300 g masti
* 40 g svežeg kvasca
* oko 1 kg brašna
* 1 kašičica soli
* 1 kašika šećera
* med

Priprema:

U mlakoj vodi izdrobite kvasac, pa dodajte šećer i ostavite jedno 10-ak minuta da se kvasac aktivira. Zatim postepeno sipajte prosejano brašno i istopljenu mast. Umesite testo. Podelite testo na 5-6 delova i oblikujte loptice. Pokrijte i ostavite nekih 20 minuta da odmori. Razvucite u obliku kruga na debljinu oko 0,5 cm i ređajte u pleh koji ste posuli brašnom. Viljuškom izbockajte testo i ostavite da odmori još 10 minuta. Pecite na 220°C oko 10 minuta. Vruće vasilice premažite medom i služite.

Vasilica od projinog brašna:

Potrebno:

* 300 g kukuruznog brašna
* 300 g brašna
* 3 jajeta
* 200 ml ulja
* 1 prašak za pecivo
* 1 kašičica soli
* 300 ml kisele vode

Priprema:

Umutite jaja, dodajte vodu i ulje, pa postepeno dodajte oba prosejana brašna sa praškom za pecivo. Umesite testo i pokrijte krpom, pa ostavite da odmori nekih 10-ak minuta. Oblikujte pogaču, pa ste stavite u podmazan pleh. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C nekih 20 minuta. 

(StvarUkusa/Mondo)

Pogledajte više