NAŠE BAKE KAŽU - NAJMEKŠE POSNE PALAČINKE: Uživajte u omiljenoj poslastici i u danima posta, obradujte svoje ukućane
OVAKO pripremljene mogu stajati i dva dana, tanke su i ukusne kao da su mrsne.
Ovo je jednostavan, a preukusan osnovni recept za palačinke. Pogodan je za dane posta, ali i sve one koji ne kozumiraju mlečne proizvode ili jaja.
Mnoge domaćice pokušavaju sve i svašta kako bi dobile savršenu smesu za palačinke, a većini se čini da nema ništa lakše nego pripremiti jednu od omiljenih poslastica. Međutim, većina njih pravi velike greške.
Našim bakama je bilo najbitnije da palačinke nisu žilave i da mogu stajati duže od jednog dana. Jedan od trikova je da se stavi što manje mleka, iako to neke domaćice izbegavaju.
Potrebno:
* 3 šolje brašna,
* 1 kašičica šećera,
* malo soli
* 1/2 kašičice praška za pecivo,
* 1 kesica vanilin šećera,
* 2,5 šolje gazirane vode,
* ulje
Priprema:
Brašno pomešajte sa kiselom vodom, šećerom, vanilin šećerom, praškom za pecivo i prstohvatom soli pa mešajte mikserom dok ne dobijete retku smesu. Dodajte jednu kašiku ulja i još malo mutite.
Za pečenje palačinki najprikladniji je tiganj sa teflonskim dnom. U njega ulijte nekoliko kapi ulja, a kada se dobro zagreje, ulijte otprilike pola kutlače smese, tek toliko da prekrije dno posude.
Kada je jedna strana palačinke pečena, preokrenite je na drugu stranu. Pre pečenja svake palačinke u tiganj dodajte nekoliko kapi ulja.
(Stil)