NAJLEPŠA I NAJMEKŠA POSNA PROJA: Garantovano bolju niste jeli, a često se poslužuje i na slavskim trpezama

16. 08. 2023. u 07:00

PROVERENO najbolji recept za domaću posnu proju, sa njom nema greške!

Foto: Jutjub/Printskrin/Domaci kuhar

Najlepša proja za posne dane ali i za sve one koji ne konzumiraju mlečne proizvode. Bićete oduševljeni koliko je ukusna. Odlična je i za slavski meni, možete je servirati i u mrsnoj varijanti uz sireve, pršutu i jogurt. Svakako sa njom nema greške, a uverićete se i zašto.

Mera za sve je šolja od 250ml

Potrebni sastojci:

2 šolje kukuruznog žutog brašna

1 šolja belog pšeničnog brašna

375 ml obične vode

125 ml mineralne vode

1 kafena kašičica soli

1 kafena kašičica praška za pecivo

180-220 ml ulja

Priprema:

U činiju sipati dve šolje kukuruznog brašna, zatim šolju belog pšeničnog brašna, malo promešati pa dodat jednu kafenu kašičicu soli i jednu kafenu kašičicu praška za pecivo. Sve dobro promešati. Zatim dodati jednu čašu obične vode i 180 ml ulja. Sjediniti sve. Dodati 125 ml obične vode i isto toliko kisele vode pa smesu ponovo promešati. Idealno je da smesa ne bude pregusta već malko vodenasta, bez grudvica.

Koristiti tepsiju promera otprilike 26 cm i malo je pouljiti. Sipati smesu i ostaviti da stoji pokrivena običnom krpom nekih 15 minuta. Nakon toga zagrejte rernu na 190 stepeni. Prekriti pek-papirom (ne aluminijumskom folijom) i staviti u rernu. Tako prekrivenu proju pecite 40-45 minuta. Zatim skinite papir i ostavite da se peče dok ne bude potpuno gotova (proveravajte čačkalicom). Kad se ispeče izvadite je iz rerne i prekrijte krpom. Ostavite da se potpuno ohladi, a potom isecite.

Pogledajte više