OVAJ KOLAČ ITALIJANKE PRAVE MUŠKARCU KOJEG ŽELE DA ZAVEDU: Torone je hrskavo zadovoljstvo bez mane

Novosti online 15. 08. 2023. u 09:00

Torone (torrone) je italijanski slatkiš sa zanimljivom prošlošću. Italijani tvrde da je to izvorno njihov recept i da je nastao davne 1441. godine u čast venčanja Bianke Marije Viskonti i Frančeska Sforza. Ovaj slatkiš, nalik karamel bombonama, pravi je specijalitet koji skoro svaka italijanka zna da napravi, a svi ga prosto obožavaju.

Foto: Jutjub/Printskrin

Sastojci:

  • 350 g smeđeg šećera
  • 450 g meda
  • 1 dl vode
  • 1 kašika glukoze
  • 2 belanaca
  • oko 500 g badema, pistaća, lešnika ili nekih drugih orašastih plodova

Priprema:

U šerpicu debljeg dna pomešajte med, smeđi šećer, vodu i glukozu. Kuvajte na laganijoj vatri dok ne dostigne temperaturu od oko 140 stepeni.

Belanca u velikoj posudi umutite sa prstohvatom soli u čvrst sneg. Lagano i neprestano mešajući ulijte vreo karamel i sjedinite. Mešajte neprestano dok se karamel ne ohladi, oko 10 minuta, najbolje mikserom.

Kada se smesa malo prohladi dodajte u nju seckane i prethodno malo propečene bademe (ili orašaste plodove po vašem izboru).

Smesu od belanaca sjedinite sa bademima i istresite na pobrašnjeni papir za pečenje. Oblikujte rukama smesu u oblik pravougaonika i ostavite torone da se suši preko noći.

Isecite na kriške i služite.

Prijatno!

(Kurir Stil)

Pogledajte više