KAKO DA JAJA NE POPUCAJU TOKOM KUVANJA: Saveti koje treba da imate u vidu pre farbanja

Biljana Ristivojević 14. 04. 2023. u 08:43

AKO još niste ofarbali jaja za Vaskrs, evo nekoliko saveta pre nego što počnete, kako jaja ne bi popucala tokom kuvanja.

Foto: Profimedia

Ovi provereni saveti će vam sigurno biti od koristi.

* Ljuska belih jaja dosta je tanja od tamnijih, pa njih treba kraće kuvati.

* Pre nego što ih stavite na šporet, jaja treba prethodno da budu sobne temperature, zato je potrebno na vreme ih izvadite iz frižidera.

* Bitno je i da voda bude sobne temperature kada se u nju stave jaja, pa se postepeno zagreva. Treba voditi računa da ne ključa prejako.

* Posuda treba da bude dovoljno velika, kako se jaja ne bi sudarala i tako popucala.

* So i sirće pomažu da jaja ne popucaju tokom kuvanja. Potrebno je pola kašike soli na litar vode, dodajte i pola kašičice sirćeta.

* Po nekima je dobar trik i da se voda meša tokom ključanja, pa se potom jaja kuvaju 10-12 minuta, a zatim se isključi vatra i ostave se u toj vodi još pola sata.

Pogledajte više