RECEPT ZA NAJMEKŠU POSNU POGAČU: Kako da je pripremite - korak po korak (FOTO/VIDEO)
UKUSNO i jednostavno!
Posna pogača - Sastojci:
400 ml mlake vode
20 gr kvasca
1 kašičica šećera
50 ml maslinovog ulja
malo soli
600-650 gr brašna
Posna pogača - Priprema:
U mlakoj vodi izmrviti kvasac, dodati šećer i ostaviti malo, pa kad zapeni dodati brašno, ulje, so i zamesiti glatko testo. Ostaviti da nadođe, malo premesiti. Teso podeliti na 6 kuglica od 80 gr i 6 kuglica od 60 gr.
Ostao nam je deo testa koji će nam trebati za sredinu. Obraditi loptice pa ih pokriti folijom da malo odmore 5-6 min. kuglice razviti u dužinu 10-12 cm širine 8 cm, pa pola iseći na 12 trakica do pola testa.
Prvu traku malo uviti, a sledeće tri uviti u kiku, pa sledeću uviti, pa kika i tako redom. Od gornjeg dela uviti kiflu na dole da dobijemo deo kikice koja uvija kiflu.
Ređati u krug oko pleha veličine 24-26cm. Pleh obložiti pek papirom. Druge manje loptice takođe razviti duguljastopa iseći na što tanje trake do pola testa i uviti kiflu.
Kifle ređati ispod prethodnih kiflica,.U sredunu stavi malu kuglicu, a oko nje malu kikicu koju napravite od testa. Pokriti da poraste, pa je premazati uljem i posuti semenkama i krupnom solju. Peči na 200 stepeni C oko 50 mi. Prijatno!