TRADICIONALNA GIBANICA: Sa sirom - prema receptu naših baka (VIDEO)

Novosti online 03. 04. 2023. u 12:00

GIBANICA je jedno od omiljenih jela u Srbiji, jede se i za doručak i večeru...još je bolja ako je spremite tradicionalno

Foto: Jutjub printskrin/Jelajelena Petrovic

GIBANICA SA SIROM - potrebno je:

3 jaja
150-200 gr sira tvđeg
200 ml jogurta
1/2 praška za pecivo
1/2 kg tankih kora
ulje

GIBANICA SA SIROM - priprema:

Umutiti jaja, dodati sir, jogurt, malo ulja, pa prašak za pecivo i sve izjednačiti. Pleh veličine 24 cm prečnika podmazati uljem. 

Foto: Bakina kuhinja

 

Polovinu kora slagati na dno, a druga polovina visi van ivica. Svaku koru malo pokapati uljem i premazati četkicom. Tako uraditi dva reda. Treći red -  zgužvati dve kore kao harmonika, staviti u sredinu, pa premazati nadevom.

Ponovo zgužvati, dodati samo ulje, pa opet u sredinu staviti kore, pa nadev i tako redom dok se ne potroši sve. Ostatatak nadeva istresti na sredinu, i na vrh još malo namrviti sira. Ivice saviti ka sredini, ali ne pokrivati već ih malo saviti, tako da se sredina sa nadevom vidi.

Foto: Bakina kuhinja

 

Ostatak nadeva premazati kore koje su išle preko ivice. Posuti susamom svetlim okolo, a crnim sredinu. Još malo pouljiti, i peći na 200 stepeni oko 50-60 min. Seći toplo.

Servirati uz čašu jogurta. Prijatno!

Pogledajte više