TRADICIONALNA GIBANICA: Sa sirom - prema receptu naših baka (VIDEO)
GIBANICA je jedno od omiljenih jela u Srbiji, jede se i za doručak i večeru...još je bolja ako je spremite tradicionalno
GIBANICA SA SIROM - potrebno je:
3 jaja
150-200 gr sira tvđeg
200 ml jogurta
1/2 praška za pecivo
1/2 kg tankih kora
ulje
GIBANICA SA SIROM - priprema:
Umutiti jaja, dodati sir, jogurt, malo ulja, pa prašak za pecivo i sve izjednačiti. Pleh veličine 24 cm prečnika podmazati uljem.
Polovinu kora slagati na dno, a druga polovina visi van ivica. Svaku koru malo pokapati uljem i premazati četkicom. Tako uraditi dva reda. Treći red - zgužvati dve kore kao harmonika, staviti u sredinu, pa premazati nadevom.
Ponovo zgužvati, dodati samo ulje, pa opet u sredinu staviti kore, pa nadev i tako redom dok se ne potroši sve. Ostatatak nadeva istresti na sredinu, i na vrh još malo namrviti sira. Ivice saviti ka sredini, ali ne pokrivati već ih malo saviti, tako da se sredina sa nadevom vidi.
Ostatak nadeva premazati kore koje su išle preko ivice. Posuti susamom svetlim okolo, a crnim sredinu. Još malo pouljiti, i peći na 200 stepeni oko 50-60 min. Seći toplo.
Servirati uz čašu jogurta. Prijatno!