UZ OVAJ RECEPT NE MORATE DO PEKARE: Umesite najukusniju pogaču (VIDEO)

12. 03. 2023. u 15:00

PRAVA domaća pogača

Foto: Jutjub printskrin/Jelajelena Petrovic

Napravite tradicionalnu pogaču čiji će vas ukus oduševiti.

Domaća pogača - sastojci:

800 gr brašna
500 ml mleka
1 jaje
50 ml maslinovog ulja
20 gr kvasca
1 kašičica šećera
malo soli

Za premaz:

1 žumance
kašika mleka
 malo ulja 
semenke, krupna so 

Domaća pogača - priprema:

Rastopiti kvasac u mlakom mleku, dodati šećer da zapeni. Dodati jaje, ulje i malo žicom umutiti. Dodati ostatak mleka, brašno po malo i so. Mešati varjačom, izlupati testo.

Dodati sve brašno i zamesiti glatko testo, pokriti folijom i krpom da odmori 30 min na sobnoj temperaturi..

Testo izvrnuti na sto koji ste malo namazali uljem. Iseći ga na 4 jednaka dela i jedno manje. Loptice napraviti rukom i pokriti još malo.

Foto: Privatna arhiva

 

Veće lopte razviti u kvadrat iseći po sredini na trake ne sasvim do kraja. Odozgo uvijati u kiflu i saviti u krug. U sredinu staviti male loptice od testa.

Ređati u okrugli pleh 28 cm prečnika koji ste podmazati uljem. Pogaču odmoriti pa je premazati sa žumancetom u koji ste stavim kašiku mleka i malo maslinovog ulja. Posuti susamom i krupbnom solju. Peći na 180 stepeni 50-60 minuta.

Pogledajte više