SLATKI SUNCOKRET: Vrhunska pogača-pita sa kremom i kikirikijem (FOTO/VIDEO)

Novosti online 17. 02. 2023. u 15:00

SLADOKUSCI, prepustite sa savršenom ukusu

Foto: Bakina kuhinja

Slatki suncokret - Sastojci:

tepsija 30-35 cm
300 ml mleka
1 jaje i 1 žumance
15 gr svežeg kvasca
1 kašičica šećera i malo soli
korica limuna
oko 550 gr brašna
200 gr krema od čokolade
100 gr neslanog kikirikija
50 gr maslaca

Slatki suncokret - Priprema:

Potopiti kvasac u mlako mleko sa kašičicom šećera da zapeni. U vanglu razbiti jaje, dodati ulje i izmešati žicom. Dodati brašno, so i zamesiti mekše testo glatko. Ostaviti da poraste, pa istresti na sto posut brašnom.

Malo ga rukama premesiti i iseći 4 loptice. Prvu razviti oklagijom veličine tepsije prečnika 30 cm. Premazati je maslacem, pa staviti sa strane na pek papir.

Svaku tako razviti i ređati jednu preko druge, a poslednju ne mazati. Rukama i oklagijom malo razviti.

Foto: Bakina kuhinja

 

Na sredinu staviti manji tanjir pa pritisnuti i obeležiti. Nožem iseći na četvrtine pa na osmine i šesnaestine. Saviti svaki isečen deo unutra preklopiti, pa pritisnuti tanjim štapićem o pritisnuti kraj ka sredini.

Pogaču staviti u tepsiju sa pek papirom. Sredinu napuniti kremom u koji ste ubacili krupno seckan kikiriki. Ostaviti da malo naraste pokrivena, pa premazati žumancetom, a onda naraslu pogaču-pitu peći na 180 stepeni C oko 40 min.

Pokriti 10 min da se odmori. Seći i uživati u finoj lisnatoj pogači uz kaficu čaj i druženje.

Pogledajte više