"NADAM SE DA ĆE NA KRAJU PREVLADATI ZDRAV RAZUM..." Fico o nadolazećim izborima u Americi, strahuje od jednog scenarija

Dejana Kalinić 28. 10. 2024. u 18:46

SLOVAČKI premijer Robert Fico strahuje da će moguća pobeda Kamale Haris na predsedničkim izborima u SAD produžiti sukob u Ukrajini, što bi moglo da dovede do uništenja zemlje.

Foto: AP

- Nadam se da će na kraju prevladati zdrav razum, da će novi vetar početi da duva iz Vašingtona i da će biti osnova da se na Ukrajinu gleda drugačije. Ako pobedi stari vetar, što je sada takođe moguće, može da pobedi gospođa potpredsednica Haris, onda se bojim da bi rat mogao da se oduži i da bi mogao da dovede do potpunog uništenja Ukrajine kao takve - rekao je Fico u intervjuu za „Štandard“.

On je istakao da Ukrajinci ne zaslužuju tako negativan ishod događaja.

- To znači da i oni imaju pravo da kažu nešto o tome i trebalo je da kažu nešto što je dovoljno. Ali izgleda da nekome na vrhu to odgovara - dodao je slovački premijer.

O isporuci ruskog gasa i nafte

Komentarišući isporuke ruskog gasa i nafte preko Ukrajine, Fico je rekao da postoji model koji će omogućiti nastavak njihove isporuke u Zapadnu Evropu.

- Ne mogu da ulazim u detalje, jer su neke stvari još uvek u fazi vrlo krhkih pregovora, ali činjenica je da smo našli model, kako u saradnji sa Ukrajinom, tako i sa drugim zemljama, kako da nastavimo da transportujemo gas i naftu u Zapadnu Evropu preko Ukrajine - objasnio je Fico.

On je izrazio žaljenje što obim najverovatnije neće biti isti kao ranije. Takođe ne isključuje mogućnost da će početkom 2025. godine doći do izvesnih tenzija oko isporuka nafte i gasa.

- Ali istovremeno verujem da će se naći modeli koji će omogućiti nastavak isporuke nafte i gasa Slovačkoj - dodao je Fico.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ZGRADE I VOZILA GORE: Pogledajte Belgorod nakon granatiranja

Pogledajte više