PANIKA U NOVOJ ČLANICI NATO-A: Nestaćemo sa lica zemlje, Rusi će nas zbrisati nuklearkama

Novosti online 28. 10. 2024. u 13:28 >> 13:28

U SLUČAJU sukoba NATO-a i Rusije, Finska će nestati sa lica zemlje, izjavio je profesor Univerziteta u Helsinkiju i geopolitički ekspert Tuomas Malinen.

Foto: EPA

- Poenta je u tome da ako dođe do rata između NATO-a i Rusije, Finska će biti uništena raketama, verovatno nuklearnim - napisao je Malinen na društvenoj mreži „Iks“.

Kako je dodao, takva pretnja za Finsku nije postojala dok se zemlja nije pridružila NATO-u.

Moskva je više puta isticala da ne predstavlja pretnju nijednoj od zemalja Severnoatlantske alijanse, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese. Istovremeno, ona ostaje otvorena za dijalog, ali na ravnopravnoj osnovi, a Zapad mora da odustane od politike koja vodi militarizaciji Evrope.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u martu u intervjuu generalnom direktoru "Rusija sevodnja" Dmitriju Kiseljovu rekao da ulazak Finske i Švedske u NATO predstavlja besmislen korak sa aspekta osiguranja nacionalnih interesa tih zemalja.

Posle njihovog ulaska u Alijansu na granicama će biti raspoređene ruske snage i oružje, dodao je on.

Generalni sekretar NATO-a Mark Rute potvrdio je da će se u Finskoj nalaziti štab kopnenih snaga Alijanse, nedaleko od ruske granice.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više