TEHERAN PORUČIO: Iran ne traži rat, ali ćemo braniti našu zemlju od Izraela

Predrag Stojković 27. 10. 2024. u 20:30

IRAN ne traži rat, ali će braniti prava svoje nacije i zemlje, a Teheran će odgovoriti na "agresiju cionističkog režima", rekao je danas predsednik ove zemlje Masud Pezeškijan.

Foto Tanjug/AP

On je upozorio da će se, ukoliko se izraelski "zločini i agresija" nastave, tenzije proširiti, prenosi agencija iranska ISNA.

Pezeškijan je istakao da ljudi širom sveta postaju svesni, kako je rekao, zločina Izraela i njegovih pristalica.

-Danas probuđena savest u svetu mrzi cionistički režim i zločine ovog brutalnog režima, ocenio je on.

On je naglasio da se pristalice Izraela, predvođene SAD, bore za ljudska prava i slobodu, ali da ne preduzimaju akcije protiv ubistava žena i dece u Pojasu Gaze i Libanu.

Foto printskrin youtube / AP

-Hiljade žena i dece je ućutkano ovim brutalnim režimom! Da li su ova deca bila teroristi, da li je blokiranje (isporuke) hrane i lekova potlačenom narodu Gaze jedan od principa rata i civilizovanog sveta?, upitao je iranski predsednik.

On je izjavio saučešće porodicama četiri iranska vojnika koja su ubijena u izraelskom napadu u petak i pohvalio demokratske napore šefa diplomatije Abasa Arakčija.

Na zahtev Irana sutra će biti održana hitna sednica Saveta bezbednosti UN povodom izraelskog napada na Iran.

Izraelska vojska napala je Iran u noći između petka i subote, a tokom napada, koji su trajali pet sati, gađano je 20 ciljeva u toj zemlji, a poginula su četiri vojnika.

Serija eksplozija začula se u okolini Teherana ubrzo nakon što je izraelska vojska objavila da su u toku napadi na vojne ciljeve u Iranu kao znak odmazde za iranski napad na Izrael koji je izveden 1. oktobra.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više