KAIRO POSREDUJE: Egipat predložio dvodnevni prekid vatre u Gazi i razmenu zarobljenika

Novosti online 27. 10. 2024. u 18:50

EGIPAT je predložio dvodnevni prekid vatre između Izraela i Hamasa u Gazi tokom kojeg bi četvorica izraelskih taoca bila oslobođena, izjavio je danas egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi.

Tanjug


Ovaj predlog bi uključivao i oslobađanje nekoliko palestinskih zatvorenika i isporuku humanitarne pomoći opkoljenom Pojasu Gazi.

Egipat je ključni posrednik zajedno sa Katarom i Sjedinjenim Državama. Ovo je prvi put da je egipatski predsednik javno predložio takav plan. Hamas i Izrael nisu još odgovorili na ovaj predlog, navodi AP.

Govoreći na konferenciji za novinare u Kairu, zajedno sa predsednikom Alžira Abdelmadžidom Tebunom, Al Sisi je rekao da bi razgovori usmereni na postizanje trajnog rešenja trebalo da se nastave u roku od deset dana od sprovođenja privremenog dvodnevnog prekida vatre, preneo je Rojters.

Sukob Izraela i Hamasa počeo je 7. oktobra 2023. godine, koordinisanim napadom tokom koga je od strane te militantne grupe ubijeno oko 1.200 Izraelaca i stranih državljana, dok je oteto oko 250 osoba, nakon čega je počela izraelska ofanzivana u pojasu Gaze.

BONUS VIDEO: OKRŠAJ U CRVENOM MORU: Huti napali tanker sa naftom

Pogledajte više