OZBILJNI ZDRAVSTVENI PROBLEMI: Hospitalizovana zatvorena iranska dobitnica Nobelove nagrade Narges Mohamadi

Novosti online 27. 10. 2024. u 17:44

IRANSKE vlasti dozvolile su da zatvorena dobitnica Nobelove nagrade za mir Narges Mohamadi bude hospitalizovana pošto se skoro devet nedelja osećala loše, saopštila je danas koalicija "Slobodna Narges".

Foto: AP


Ta koalicijia je u saopštenju navela da Mohamadi (52) mora biti odobreno medicinsko odsustvo iz zatvora, da bi dobila sveobuhvatan zdravstveni tretman zbog više bolesti. 

Saopšteno je da njeno prebacivanje u bolnicu neće rešiti ozbiljne zdravstvene probleme, "izazvane mesecima zapuštanja i lišavanja zdravstvene nege".

Mohamadi se nalazi u ozloglašenom iranskom zatvoru Evin, u kojem su smešteni politički zatvorenici, kao i oni koji imaju veze sa zapadnim zemljama.

Ona služi kaznu od 30 meseci zatvora, kojoj je u januaru dodato još 15 meseci. 
Iranske vlasti su joj u subotu izrekle dodatnu kaznu od još šest meseci zatvora, nakon što je 6. avgusta organizovala protest protiv pogubljenja još jedne političke zatvorenice u ženskom odeljenju zatvora Evin.

Mohamadi pati od srčane bolesti, a prema medicinskom izveštaju iz septembra, glavna srčana arterija joj je ponovo dobila ozbiljnu komplikaciju.

Koalicija "Slobodna Narges" je saopštila da i dalje zahteva njeno  bezuslovno oslobananje, kao i pun pristup medicinskoj nezi.

Mohamadi je 19. žena i druga Iranka koja je dobila Nobelovu nagradu za mir, nakon aktivistkinje za ljudska prava Širin Ebadi 2003. godine.

Mohamadi je nastavila  aktivizam uprkos brojnim hapšenjima i godinama koje je provela iza rešetaka.

BONUS VIDEO: PUCNjI U AMBASADI: Snimak napada na službenike ambasade Azerbejdžana u Teheranu

Pogledajte više