OVO SU POTVRĐENI IZRAELSKI POGOCI U IRANU: Satelitske fotografije otkrivaju kolika je šteta (VIDEO)

Predrag Stojković 27. 10. 2024. u 18:17

PREMA američkom istraživaču, izraelski vazdušni napad u subotu ciljao je na zgradu koja je bila deo neaktivnog iranskog programa razvoja nuklearnog oružja.

Foto: Printscreen / Iks / sandroo1310

On i još jedan istraživač takođe su izvestili da su pogođeni objekti koji se koriste za mešanje čvrstog goriva za rakete.

Procene, zasnovane na satelitskim snimcima, nezavisno su sproveli Dejvid Olbrajt, bivši inspektor oružja UN-a, i Deker Evelet, istraživač u CNA, istraživačkom centru u Vašingtonu.

Obojica su za Rojters rekli da je Izrael pogodio zgrade u Parčinu, velikom vojnom kompleksu blizu Teherana. Prema Eveletu, Izrael je takođe pogodio Hodžir, glavnu lokaciju za proizvodnju raketa, takođe blizu Teherana.

Rojters je u julu izvestio da je u Hodžiru u toku velika ekspanzija.

Evelet je rekao da su izraelski napadi možda “značajno omeli sposobnost Irana da masovno proizvodi rakete.”

Foto Tanjug/AP/Planet Labs PBC

Izraelska vojska je izvestila da su tri talasa izraelskih aviona ciljala fabrike raketa i druge lokacije blizu Teherana i u zapadnom Iranu rano u subotu kao odmazdu za raketni napad Teherana 1. oktobra.

U objavama na X (Iks) mreži, isti Olbrajt je naveo da satelitske slike pokazuju kako je Izrael pogodio zgradu u Parčinu zvanu Talegan 2, koja je ranije korišćena za testiranje tokom Plana Amad, neaktivnog iranskog programa razvoja nuklearnog oružja.

Međunarodna agencija za atomsku energiju i američke obaveštajne agencije tvrde da je Iran prekinuo program 2003. godine. Iran negira da ima nameru da proizvodi nuklearno oružje.

Olbrajt, vođa istraživačkog tima “Instituta za nauku i međunarodnu bezbednost”, dobio je pristup dokumentima programa za knjigu, nakon što je Mosad zaplenio te dokumente 2018. godine.

Na X (Iks) mreži je naveo da su dokumenti otkrili da je Iran zadržao značajnu opremu za testiranje u Taleganu 2.

Foto Tanjug/AP/Planet Labs PBC

Iran je možda uklonio značajnu opremu pre izraelskog vazdušnog napada, rekao je, ali „čak i ako nije bilo opreme unutra“, zgrada bi imala „svoju vrednost“ za buduće aktivnosti povezane s nuklearnim oružjem.

Olbrajt je rekao za Rojters da satelitske slike Parčina pokazuju kako je Izrael uništio tri zgrade, oko 320 metara od Talegana 2. U dve od njih nalazila se oprema za mešanje čvrstog goriva za balističke rakete.

Evelet je rekao da je slika Parčina iz Planet Labs, komercijalne američke satelitske kompanije, pokazala kako je Izrael uništio tri zgrade za mešanje čvrstog goriva za balističke rakete i jedno skladište u velikom kompleksu.

Slike Planet Labs takođe pokazuju da je izraelski napad uništio dve zgrade u kompleksu Hodžir gde se mešalo čvrsto gorivo za balističke rakete, tvrdi on.

Zgrade su bile okružene visokim brdima, prema slici koju je video Rojters. Takve strukture povezane su s proizvodnjom raketa i dizajnirane su tako da ograniče udarni talas od potencijalnih eksplozija.

-Izrael je izvestio da je ciljao zgrade u kojima su se nalazili mešači za čvrsto gorivo, rekao je Evelet. „Ovi industrijski mešači su teški za proizvodnju. Iran ih je uvozio poslednjih godina, veoma su skupi i verovatno će imati poteškoća da ih zameni.”

Ovom ograničenom operacijom, rekao je, Izrael je zadao značajan udarac sposobnosti Irana da masovno proizvodi rakete, čime bi mogla biti otežana svaka buduća iranska raketna pretnja protiv Izraela.

-Napadi izgledaju veoma precizno, rekao je.

Američki veb-sajt Axios izvestio je da je Izrael uništio 12 „planetarnih mešača“ koji se koriste za proizvodnju čvrstog goriva za balističke rakete dugog dometa, pozivajući se na tri anonimna izraelska izvora koji su naveli da to ozbiljno narušava sposobnost Irana da obnavlja svoje raketne zalihe i moglo bi da spreči dalje masovne raketne napade na Izrael.

Podsetimo, Iran ima najveći raketni arsenal na Bliskom istoku, a retorika i politika koju forsiraju donosioci odluka na Zapadu zapravo pomaže Teheranu da lakše nego ikada nadoknadi izgubljeno, ukoliko je sve ovde nabrojano zaista oštećeno.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više