OTVORENO VIŠE OD 3.000 BIRAČKIH MESTA: Počeli parlamentarni izbori u Gruziji, glasaće se i pomoću novih tehnologija

Dejana Kalinić 26. 10. 2024. u 07:43

U GRUZIJI je jutros otvoreno više od 3.000 biračkih mesta na parlamentarnim izborima, a predsednica te zemlje Salome Zurabišvili bila je prvi zvaničnik koji je glasao ubrzo nakon otvaranja birališta.

Foto: EPA

Ona je nakon glasanja izjavila da nije glasala za ličnosti, već za program, i izrazila uverenje da će na ovim izborima pobediti Gruzija.

Kako prenosi gruzijski portal, izbori se održavaju u trenutku kada se gruzijsko društvo nalazi na raskrsnici između EU i Rusije, a većina društva teži ustavnom cilju evroatlantskih integracija, koje su oslabljene ruskim uticajem "i spolja i iznutra".

Ovo su prvi potpuno proporcionalni izbori u Gruziji, sa cenzusom od pet dsto koji stranke moraju da pređu da bi popunile 150 poslaničkih mesta.

Pravo glasa ima više od 3,5 miliona građana, a većina njih će glasati koristeći nove tehnologije glasanja, objavio je portal Civil.ge.

Kako se navodi, gotovo 96.000 ljudi glasa iz inostranstva. Predstavnici posmatračke misije OEBS/ODIHR sastali su se u petak sa predstavnicima vladajuće stranke Gruzijski san i opozicionim partijama.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi opozicione stranke mogle da dobiju dovoljno glasova da formiraju koalicionu vladu koja bi zamenila vladajuću partiju Gruzijski san, koju kontroliše moćni milijarder Bidžina Ivanišvili.

Koalicija uključuje glavnu opozicionu snagu Gruzije, Ujedinjeni nacionalni pokret (UNM) bivšeg predsednika Mihaila Sakašvilija i Akhali, nedavno formiranu stranku na čelu sa bivšim liderima UNM.

Zajedno sa nekoliko manjih stranaka, oni su potpisali proevropsku političku platformu u kojoj su navedene dalekosežne izborne, pravosudne i reforme sprovođenja zakona.

Anketa koju je sprovela američka agencija Edison Risrča neposredno pre izbora pokazala je da bi 34 odsto birača glasalo za Gruzijski san, dok bi četiri opoziciona saveza zajedno trebalo da dobiju 53 odsto glasova.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više