RAT U IZRAELU: Iran - Uspešno smo se suprotstavili izraelskom napadu, naneta ograničena šteta (FOTO/VIDEO)

Đorđe Grmuša 26. 10. 2024. u 07:28 >> 08:58

NASTAVLjENI su sukobi na Bliksom istoku. Izraelski avioni gađali su tokom noći ciljeve u Iranu i Siriji. Ubijene su desetine Palestinaca u Pojasu Gaze. Hezbolah je raketirao sever Izraela pri čemu su dve osobe poginule. UNICEF saopštava da deca u Gazi umiru u bolovima, a da se tek jedno dete dnevno evakuiše.

Foto: Profimedia

Aksios: Izrael obavestio Iran šta će biti mete napada

Izrael je unapred upozorio Iran na predstojeći napad i potencijalne ciljeve, pozivajući ga da se uzdrži od odgovora novim napadom, prenosi portal Aksios, pozivajući se na tri upućena izvora.

Irancima su unapred naznačili koje bi mete generalno napali, a koje ne bi, navodi američki portal.

Izraelska poruka bila je pokušaj da se ograniči aktuelna razmena napada između Izraela i Irana i spreči šira eskalacija, rekli su izvori.

(Axios)

 

Foto: EPA/Depositphotos

 

Normalizovan vazdušni saobraćaj nad Iranom

Iran je saopštio da obnavlja letove nakon kratke suspenzije zbog izraelskih vazdušnih napada.

"Letovi se normalizuju od 9 časova po lokalnom vremenu u subotu“, rekao je portparol Organizacije civilnog vazduhoplovstva.

(IRNA)

 

Izraelska vojska u kontrolisanoj eksploziji uništila zalihe oružja Hezbolaha

Na severu Izraela jutros su izdata upozorenja o zemljotresu nakon kontrolisane eksplozije zaliha oružja libanske militantne grupe Hezbolah koju su izvele izraelske snage.

Izraelska meteorološka služba saopštila je da je izdala upozorenje na zemljotres nakon što su merni uređaji registrovali potres posle veće kontrolisane eksplozije koja je jutros izvedena na severu Izraela.

U eksploziji su uništene zalihe oružja Hezbolaha, navodi se u saopštenju.

(Ynet news)

 

Oglasila se Amerika nakon izraelskog napada na Iran

SAD su pozvale Iran da ne uzvraća na najnovije izraelske napade na njega.

- Ako Iran odluči da odgovori još jednom, mi ćemo biti spremni i biće posledica po Iran još jednom - navodi se u saopštenju visokih zvaničnika administracije.

Dodaje se da SAD ne žele da se to dogodi.

- Ovo bi trebalo da bude kraj ove direktne razmene vatre između Izraela i Irana -  navodi se u saopštenju i dodaje da je Vašington spreman da „predvodi napore da obezbedi prekid rata u Libanu“ i pokuša da postigne prekid vatre u Gaze, zajedno sa povratkom talaca zaplenjenih od Izraela, preneo je CNN.

 

IDF: Ciljevi napada postignuti, upozorenje Iranu da ne odgovara

Portparol IDF-a Daniel Hagari, kaže da su ciljevi noćnog napada na Iran uspešno postignuti.

- Odmazda je završena i ciljevi postignuti - rekao je Hagari.

Udar IDF-a bio je usmeren na iranske lokacije za proizvodnju projektila i baterije protivvazdušne odbrane, kao odgovor na direktne napade Irana na Izrael ranije ovog meseca i u aprilu, kao i na kontinuirane napade Hezbolaha.

- Iran je dva puta udario Izrael i platio je cenu za to“. Fokusirani smo na ciljeve rata u Gazi i Libanu. Iran je taj koji nastavlja da se zalaže za široku regionalnu eskalaciju - kaže Hagari.

On upozorio Iran da ne odgovara.

- Znaćemo kako da izaberemo dodatne mete i da ih pogodimo ako je potrebno. Ovo je jasna poruka, ko god da preti Izraelu, platiće visoku cenu - rekao je Hagari.

(Times of Israel)

 

Šef Pentagona o napadu Izraela na Iran

Šef Pentagona Lojd Ostin razgovarao je sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom o napadima na Iran, istakavši da se američke snage u tom regionu nalaze u stanju pripravnosti.

- Ostin je potvrdio privrženost SAD bezbednosti Izraela i njegovo pravo na samoodbranu. Ministar je ukazao na jačanje američkih snaga kako bi se zaštitili američko osovlje, Izrael i partneri u regionu pred opasnošću od Irana - saopštio je Pentagon.

Foto: Jutjub/Printskrin/GoArmiVestPoint

 

 

Iran: Uspešno smo se suprotstavili izraelskom napadu, naneta ograničena šteta

Teheran je saopštio da se iranski sistem protivvazdušne odbrane uspešno suprotstavio izraelskim napadima, i da je na nekim lokacijama pričinjena "ograničena šteta".

Iranska protivvazdušna odbrana u saopštenju navodi da je Izrael napao vojne ciljeve u provincijama Teheran, Kuzestan i Ilam.

(Reuters)

SANA: U izraelskim napadima na centralnu i južnu Siriju pogođene vojne lokacije

U izraelskim vazdušnim napadima rano jutros pogođene su pojedine vojne lokacije u centralnim i južnim delovima Sirije, javila je sirijska državna novinska agencija SANA.

Kako se navodi, sirijska protivvazdušna odbrana presrela je rakete koje je Izrael lansirao iz pravca Golanske visoravni koju je okupirao, kao i sa libanske teritorije, i oborila pojedine projektile.

Prethodno je SANA javila o eksplozijama u u blizini glavnog grada Sirije, Damaska. Izrael godinama izvodi napade na mete u Siriji, ali je pojačao takve akcije od kada je palestinska militantna grupa Hamas 7. oktobra prošle godine napala jug Izraela.

(Reuters)

Vazdušni udari Izraela na ciljeve u Teheranu i Damasku

Izrael je izveo više vazdušnih udara na teritorije Irana i Sirije. Pogođeni su ciljevi u iranskim regionima Teherana, Kuzestana i Ilama.

Desetine izraelskih aviona učestvovalo je u napadima na udaljenosti od oko 1.600 kilometara od teritorije Izraela.

Izrael tvrdi da je napad završen i da su se avioni bezbedno vratili u baze.

(Times of Israel)

Pogledajte više