UGOVOR ISTIČE U DECEMBRU: Putin postavio uslov za nastavak tranzita ruskog gasa u Evropu preko Ukrajine

Novosti online 25. 10. 2024. u 21:07

RUSIJA i dalje isporučuje gas u Evropu preko Ukrajine, ali ugovor o isporukama ističe u decembru ove godine, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Foto: Profimedia

- Postoje dve rute (za isporuke gasa) preko teritorije Ukrajine. Jedna od njih je gasna merna stanica 'Sohranovka' koju je ukrajinska strana poprilično davno zatvorila. A što se tiče druge rute tamo gde se nalazi Sudža, naseljeno mesto – da, mi zaista još uvek isporučujemo tom rutom, isporuke i dalje idu. Ali ugovor ističe krajem ove godine, u decembru - rekao je Putin u intervjuu novinaru Pavlu Zarubinu na TV „Rusija 24“.

Putin smatra da Kijev ne namerava da produži tranzit ruskog gasa u Evropu 2025. godine iako je preuzela obaveze i da se pridružila evropskim zakonima, a po tim pravilima bilo je neophodno da unapred rezerviše kapacitete za isporuke.

- Rok za rezervisanje isporuka preko te rute (preko merne stanice 'Sudža'), a to je jul ove godine – je prošao. Koliko znam, do sada ukrajinska strana nije preduzela nikakve napore da se nastavi taj posao. Da bi se nastavile isporuke, potrebno je, kao prvo, da se potpiše novi ugovor, a kao drugo, trebalo je u julu početi sa rezervacijom tih kapaciteta kako bi ih neko koristio - konstatovao je ruski predsednik.

On je dodao da Moskva ne odbija da isporučuje gas Evropi i da se u te svrhe može koristiti nekoliko ruta.

- Postoji nekoliko ruta preko kojih ruski gas može stići do evropskih potrošača. Mi ne odbijamo te isporuke - istakao je ruski lider.

On je ponovio da „Rusija nikada ne odbija isporuke, između ostalog ni ukrajinskom rutom“.

- Ali, sudeći po svemu, Ukrajina ne namerava to da uradi. Štaviše, nedavno su ponovili stav da ukrajinske gasne kompanije ne nameravaju da produže ili sklope novi ugovor o tranzitu sa ruskom stranom. To znači da zatvaraju tu rutu - zaključio je Putin.

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski u avgustu je izjavio da niko neće potpisivati sporazum sa Rusijom o produženju tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu, koji ističe krajem 2024. godine. Savetnik šefa kabineta Zelenskog Mihail Podoljak rekao je da će Ukrajina obustaviti tranzit ruske nafte i gasa u zemlje EU od 1. januara 2025. godine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: Jutarnji program

Pogledajte više