HLADAN TUŠ IZ VAŠINGTONA ZA ZELENSKOG: Američki špijuni žele da zadrže raketna ograničenja na Ukrajinu

Predrag Stojković 25. 10. 2024. u 21:11

PENTAGON i američki obaveštajni komitet (IC) savetovali su Vašington da ne dozvoljava Ukrajini da koristi oružje koje je isporučila Amerika za udare dublje na rusku teritoriju, izvestio je u sredu Foks njuz, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika.

Foto: Profimedia/Ilustracija


Prema analizi koju je citirao Foks, davanje zelenog svetla Kijevu da koristi rakete ATACMS koje su isporučile SAD ne bi imalo strateški uticaj, uz rizik dalje eskalacije između Vašingtona i Moskve.

Kremlj je već rekao da će takve udare smatrati zajedničkim američko-ukrajinskim napadom na Rusiju. Predsednik Vladimir Putin izjavio je da Kijev neće biti u stanju da sam izvede takve napade jer će se oslanjati na podatke o ciljanju koje daje NATO.
U sredu je američki ministar odbrane Lojd Ostin tvrdio da je Rusija premestila svoje avione u baze izvan dometa ATACMS od 300 kilometara, što znači da bi ukidanje ograničenja na njihovu upotrebu imalo minimalan efekat.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je za Foks njuz da bi dozvoliti Ukrajini da koristi američke rakete za udare dugog dometa bilo nepromišljeno, s obzirom na poziciju Rusije.

-Bilo bi neodgovorno da ne uzmemo u obzir šta bi Rusija uradila, rekao je zvaničnik za novinski kanal, dodajući da je Rusija „nuklearna sila sposobna da uradi veoma loše stvari i Ukrajini i SAD“.

Međunarodna zajednica je takođe upozorila da će Moskva verovatno pomeriti svoju vojnu imovinu van dometa ako Ukrajini bude dozvoljena puna upotreba ATACMS-a, rekao je zvaničnik. Pored toga, ukrajinske zalihe projektila su na izmaku, a sopstvene zalihe Pentagona ne mogu biti poslate a da se ne bi narušila spremnost američke vojske, izvestio je Foks.

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski stavio je ukidanje zapadnih ograničenja na upotrebu oružja dugog dometa protiv Rusije među glavne tačke u svom nedavno objavljenom „planu pobede“.

Ranije ove godine, Putin je naredio da se ruska nuklearna doktrina ažurira „kako bi se agresija protiv Rusije iz bilo koje nenuklearne države, ali koja uključuje ili podržava bilo koja nuklearna država, smatrala njihovim zajedničkim napadom na Rusku Federaciju“. Svaki takav napad bi se smatrao potencijalnom osnovom za upotrebu nuklearnog oružja.

(rt.com)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više