PEKING POBESNEO ZBOG POTEZA EU: To je crvena linija koja se ne sme preći, budite oprezni!

Novosti online 25. 10. 2024. u 18:33

PEKING je upozorio Evropski parlament da "postupi oprezno" po pitanju Tajvana, rekavši da je "to crvena linija koja se ne sme preći".

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kina je kritikovala Evropski parlament jer je usvojio simboličnu, ali oštro sročenu rezoluciju kojom se Peking osuđuje zbog njegovih „pokušaja iskrivljavanja istorije i međunarodnih pravila“ kako bi opravdao svoje teritorijalne pretenzije na Tajvan.

U tekstu usvojenom u četvrtak sa 432 glasa za i 60 protiv, zakonodavstvo je takođe pozvalo Kinu da odmah prekine svoje „nastavljene vojne operacije“, „ekonomsku prinudu“ i „neprijateljske dezinformacije“ protiv samovladajućeg demokratskog ostrva.

Peking je reagovao sa očekivanim besom, upozoravajući da se „pitanje Tajvana tiče suvereniteta Kine” i „to je crvena linija koja se ne sme preći”.

Foto AP

„Kina snažno žali i protivi se ovom neviđenom kršenju principa jedne Kine i mešanju u unutrašnje stvari Kine“, rekao je portparol kineske misije pri EU u dugoj izjavi u petak.

Politika jedne Kine datira iz Rezolucije UN 2758 usvojene 1971. godine, kojom je priznata Narodna Republika Kina (NRK) kao „jedini legitimni predstavnik Kine u Ujedinjenim nacijama“ i uklonjeno je mesto dodeljeno „predstavnicima Čang Kaj Šeka“, autoritarnog lidera Republike Kine, Tajvana.

EU, SAD i većina međunarodne zajednice poštuju ovu politiku i održavaju diplomatske odnose samo sa NR Kinom, ostavljajući Tajvan bez zvaničnog priznanja.

Peking, međutim, ide dalje u svom tumačenju i tvrdi da je Rezolucija 2758 pružila pravni osnov za njegove teritorijalne pretenzije na Tajvan, koji kopno smatra otcepljenim proviđenjem. (Tekst UN ne pominje Tajvan).

Zemlja se takođe pozvala na Rezoluciju 2758 kako bi sprečila Tajpej da učestvuje, čak i kao posmatrač, u međunarodnim telima, kao što su Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva (ICAO).

Foto: Jutjub printskrin/US Defense Today/Vikipedija

Poslanici Evropskog parlamenta su u četvrtak direktno osporili ovaj argument, rekavši da Parlament „podvlači da Rezolucija UN 2758 ne zauzima nikakav stav o Tajvanu; snažno odbacuje i pobija pokušaje NR Kine da iskrivi istoriju i međunarodna pravila“ i poziva EU da podrži „smisleno učešće Tajvana“ u međunarodnim organizacijama.

U svojoj zajedničkoj molbi, poslanici su istakli poštovanje principa jedne Kine, ali su insistirali da je na Tajvancima da „demokratski odluče kako žele da žive“.

Za Peking, stav Parlamenta „iskrivljuje činjenice, gazi međunarodno pravo i predstavlja očiglednu provokaciju protiv međunarodnog poretka nakon Drugog svetskog rata i osnovnih normi u međunarodnim odnosima".

Portparol kineske misije kaže da Rezolucija 2758 nije ostavila „nikakvu sivu zonu ili prostor za dvosmislenost“ i sugeriše da EU „postupa oprezno po pitanju Tajvana“.

- Takođe pozivamo određene dezinformisane političare da napuste svoje uzaludne pokušaje da opstruišu razvoj i ponovno ujedinjenje Kine iskorišćavanjem tajvanskog pitanja - rekao je portparol, napominjući da će se „Tajvan na kraju vratiti”.

Foto: Printscreen/Google maps

Tajvanski predsednik Vilijam Laj kategorički je odbacio ovu retoriku i obećao da ostrvo nikada neće postati podređeno kopnu. Predsednik kaže da Tajvan ne mora da proglasi nezavisnost jer je de fakto nezavisan.

Tokom svog inauguracionog govora u maju, Laj je ponudio Kini šansu da nastavi formalni dijalog zasnovan na „paritetu i dostojanstvu“. Kina je odbila Laijevu ponudu, koga vidi kao "opasnog separatistu", i od tada je pojačala svoje vojne vežbe u blizini ostrva.

Ovo nije prvi put da se Brisel suočio sa gnevom Pekinga u vezi sa Tajvanom.

U julu, dan nakon reizbora Ursule fon der Lajen, Kina je rekla da se predsednica Evropske komisije „igra vatrom“ nakon što je predložila saradnju sa drugim demokratskim nacijama u regionu kako bi „odvratila Kinu od jednostrane promene statusa kvo vojnim sredstvima, posebno nad Tajvanom."

(Juronjuz)

Pogledajte više