DA LI JE „SLUČAJNO“ OTKRIVEN IZRAELSKI DRON UBICA? Amerikanci u podacima koji su procureli naveli da je RA-01 stelt dron korišćen

Predrag Stojković 25. 10. 2024. u 18:30

NEVIDLjIVI izraelski ubica je otkriven, a verovatno je korišćen u tajanstvenim bombardovanjima širom Bliskog Istoka poslednjih godina.

Foto Ariel Hemoni/MoD Izraela

Postojanje tajnog izraelskog drona, koji se često naziva RA-01 i koristi se za poverljive misije, otkriveno je nakon curenja poverljivih dokumenata u Sjedinjenim Američkim Državama.

Analizirajući procurele podatke, analitičari procenjuju da Izrael poseduje malu flotu bespilotnih letelica sa smanjenom vidljivošću (stealt), sposobnu da prikuplja informacije i verovatno izvodi udare.

Iako do sada nije bilo javno poznato da Jerusalim poseduje tako napredne dronove, ova vest nije bila potpuno iznenađujuća. Izrael već godinama dizajnira i razvija autohtone bespilotne letelice, kao i druge odbrambene proizvode.

Nakon navodnog curenja poverljivih izraelskih dokumenata od strane američke agencije NGA, potvrđeno je postojanje RA-01, najnaprednijeg bespilotnog drona u celom izraelskom arsenalu.

Naravno, niko ne može da potvrdi da li su te informacije tačne ili lažne.

SAD su priznale “curenje dokumenata”, ali nisu potvrdile da su sve informacije koje su se pojavile na internetu istinite. Bilo kako bilo, može se pretpostaviti da izraelska ratna avijacija poseduje tako moderne dronove.

Analitičari koji su proučavali dokumente navode da izraelska ratna avijacija možda planira da koristi RA-01 u osvetničkim udarima koje već nedeljama najavljuje protiv Irana.

Takođe, pažnja je posvećena i izraelskim balističkim raketama lansiranim iz vazduha, poput rakete Rocks i tajne rakete Golden Horizon.

Što se tiče RA-01, nijedan detalj o dizajnu ili sposobnostima nije otkriven.

Takođe, ostaje nepoznat tačan broj ovakvih dronova koje izraelska vojska navodno poseduje.

U stvarnosti, nije poznato ni da li je RA-01 pravo ime ovog drona, jer to može biti kodno ime koje su mu dali Amerikanci.

U dokumentima NGA agencije specifično se navodi da, iako nijedan dron tipa RA-01 još nije viđen, postoje indikacije da su takve letelice bile aktivne u određenom vremenskom periodu u izraelskoj vazdušnoj bazi Ramon, tajnoj lokaciji u pustinji na jugu Izraela.

S obzirom na sve ovo, curenje izraelskih dokumenata u SAD više je stvorilo pitanja nego što je rešilo postojeće misterije, dok je i samo “curenje” ostaje diskutabilno, s obzirom odakle dolaze sve ove informacije.

RA-01 kao “najnovija zagonetka izraelskog arsenala”, ostaje misterija koja je zasigurno stvorena da zastrašuje Iran i njegove saveznike.

GALANT: „SVET ĆE RAZUMETI“ SPREMNOST I SNAGU IDF POSLE NAPADA NA IRAN

Izraelski ministar odbrane Joav Galan potvrdio je 23. oktobra da će njegova zemlja pokrenuti napad na Iran kao odgovor na raketni napad 1. oktobra.

Obraćajući se pilotima i posadama u vazduhoplovnoj bazi Hacerim u pustinji Negev na jugu Izraela, ministar je rekao da će „nakon što izvršimo udar u Iranu, svi razumeti šta ste uradili u procesu pripreme i obuke“.

-Svi koji su pre godinu dana sanjali da nas tuku i napadaju platili su visoku cenu i više nisu u tom snu, dodao je on.

Podsetimo, Iran je 1. oktobra lansirao oko 200 balističkih projektila na Izrael, pogodivši ključne bezbednosne i vojne ciljeve u centru i jugu zemlje.

Napad je izveden kao odgovor na ubistvo Ismaila Hanija, lidera palestinskog pokreta Hamas, u Teheranu u julu, i ubistva generalnog sekretara Hezbolaha Hasana Nasralaha i iranskog generala Abasa Nilforušana u Bejrutu u septembru.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je nakon napada velikih razmera da je Teheran napravio „veliku grešku“ i „da će platiti za to“.

Prošle nedelje su hebrejski mediji izvestili da je rukovodstvo Izraela odlučilo o ciljevima koje bi potencijalno moglo da napadne u Iranu.

Više detalja o pripremama Izraela za napad na Iran otkrila su dva obaveštajna dokumenta Sjedinjenih Država koja su procurela preko proiranskog Telegram naloga, „Middle East Spectator“, 20. oktobra.

Na nalogu Telegrama se tvrdi da je dokumente poslao izvor u Pentagonu i detaljna američka zapažanja o merama koje je izraelsko vazduhoplovstvo (IAF) preduzelo između 15. i 16. oktobra uoči napada. Federalni istražni biro je već pokrenuo istragu o navodnom curenju dokumenata.

U dokumentima, koji navodno pokazuju vizuelni obaveštajni izveštaj Nacionalne geoprostorno-obaveštajne agencije Ministarstva odbrane, zabeleženo je posmatranje vežbi IAF-a korišćenjem balističkih projektila iz vazduha, borbenih aviona, dronova dugog dometa i tankera za punjenje gorivom.

Dok nedavni izveštaji američkih medija sugerišu da SAD neće učestvovati ni u kakvom izraelskom napadu na Iran, Vašington je već pokazao podršku raspoređivanjem dva protivraketna sistema THAAD zajedno sa oko 200 vojnika koji će njime upravljati u Izraelu.

Predstojeći napad bi mogao da gurne ceo Bliski istok u sveopšti rat. Iran je već upozorio da će brzo i odlučno odgovoriti na svaki napad Izraela.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više