GLAVNI AMERIČKI SAVEZNIK NA BLISKOM ISTOKU KUPUJE RUSKO ORUŽJE: PVO Pancir-S1M u službi pored američkog THAAD-a? (VIDEO)

Predrag Stojković 25. 10. 2024. u 16:45

RUSKI mediji objavili su 24.10.2024. da je Ministarstvo odbrane Saudijske Arabije potvrdilo kupovinu ruskih PVO sistema Pancir-S1M u sklopu jačanja PVO kraljevine.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Tako će ruska sredstva, koja su inače i više nego testirana i oprobana u realnim borbenim uslovima, biti integrisana u sada potpuno jedinstven sistem PVO ove arapske zemlje.

Kako navode ruski izvori vesti, jasno je da je na izbor Rijada uticala upotreba PVO sistema Pancir-S1 u ukrajinskom sukobu, tokom kojeg je presreo hiljade vazdušnih ciljeva, uključujući krstareće rakete Storm šedou/SCALP-EG.

S druge strane, kraljevina treba da ojača sopstvenu protivvazdušnu odbranu u pozadini rastuće pretnje generalizacije sukoba na Bliskom istoku.

Treba napomenuti da će ruski Pancir postati jedna od ključnih komponenti slojevitog sistema PVO ove islamske kraljevine. Na listi novih nabavki Ministarstva odbrane Saudijske Arabije su i američki THAAD pa čak i francuski PVO sistemi Crotale NG.

Povećanje interesovanja stranih kupaca za ruske proizvode odbrambene industrije ranije je nagovestio šef državne korporacije Rostec Sergej Čemezov. On je naveo da je ukupan portfelj narudžbi za izvoz oružja dostigao 55 milijardi dolara.

Foto: Porifmedia

Prema njegovim izjavama, bogate zemlje arapskog sveta su među najvećim kupcima sistema naoružanja iz Ruske Federacije, što je potvrđeno i na ratištu.

-Prednosti ruske škole naoružanja jasno su vidljive danas tokom specijalne vojne operacije. To svi razumeju“, naglasio je Sergej Čemezov.

PANCIR-S SE KONSTANTNO RAZVIJA KROZ ISKUSTVO NA TERENU

Rusi su svoje sisteme PVO kratkog dometa Pancir-S podvrgli kontinuiranom procesu modernizacije, zasnovanom na poukama iz savremenih sukoba.

U početku, ruski raketni i protivvazdušni artiljerijski sistem se pokazao kao laka meta za strane dronove, pre svega za Bayraktar ​​TB2 turske proizvodnje. Tokom sukoba u Siriji, Libiji pojedini kompleksi Pancir u opremi ruske, sirijske i libijske vojske uništeni su tokom borbi protiv dronova.

Međutim, kasnije u toku rusko-ukrajinskog sukoba, Rusi su potpuno prilagodili PVO sistem, koji je dostigao verziju Pancir-S1M i pokazao svoju efikasnost na ratištu u Ukrajini.

Odbrambeni sistem Pancir predstavlja značajan element ruskog odbrambenog arsenala. Verzija Pancira S1 je između ostalog korišćena i za odbranu ruskog predsednika Vladimira Putina i Moskve.

Kada je Kremlj bio napadnut, medijski izveštaji su ukazivali da su ruski sistemi PVO Pancir strateški raspoređeni na krovovima nekoliko ključnih zgrada u Moskvi, uključujući i krov sedišta ruskog Ministarstva odbrane.

Modernizacija kompleksa Pancir u hodu predstavlja rešenje za brzo prilagođavanje trenutnoj situaciji. Ruska namenska industrija nastavlja da se oslanja na raketne i PVO komplekse Pancir, koji se promovišu i za izvoz, iako su dokazali svoje granice tokom savremenih sukoba u Siriji, Libiji i Ukrajini.

U tom kontekstu, velika je verovatnoća da će izvozna tražnja za ovim sistemom porasti u narednom periodu, čak i pored sankcija i nemogućnosti akvizicije ruskog naoružanja od strane manjih država koje bi tim činom trpele direktne posledice od strane svetskog policajca.

Treba napomenuti da je prodajna cena PVO kompleksa Pancir-S1 namenjene izvozu iznosi između 13 i 14 miliona dolara.

Do danas su, pored ruske vojske, Pancir-S1 kupili: Srbija, Alžir, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati, Sirija, Etiopija i Libija. Ugovori su sklopljeni i sa Brazilom i Ekvatorijalnom Gvinejom.

Podsetimo, najnovija verzija PVO sistema Pancir-S1M nadograđena mini-raketama protiv dronova, prikazana je po prvi put u februaru ove godine tokom međunarodne izložbe World Defense Show 2024 u Saudijskoj Arabiji.

Ruska državna korporacija Rostec je još u avgustu mesecu 2023. godine izjavila da novi kompleks može da otkriva vazdušne ciljeve na udaljenosti do 80 kilometara i da se bori protiv hipersoničnih raketa.

Treba napomenuti da su u ruskoj vojsci protivvazdušni artiljerijsko-raketni kompleksi kratkog dometa Pancir-1M dobili važnu misiju, a to je zaštita dalekometnih sistema S-400 Trijumf. Tako je svaki protivvazdušni raketni divizion S-400 bio opremljen baterijom kompleksa Pancir-S1.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više