TRAMPOV ZET STRANI AGENT? Novi skandal uoči izbora u SAD - Hoće li DŽared Kušner da bude kap koja će da prelije čašu

I. Stanojević 25. 10. 2024. u 14:59

ZET Donalda Trampa, bivšeg predsednika i republikanskog kandidata na predstojećim izborima u SAD, Džared Kušner, mogao bi da ponese "titulu" neregistrovanog agenta Saudijske Arabije.

Foto: Tanjug/AP Photo

Nekoliko poslanika američkog Kongresa, pozvalo je Ministarstvo pravde da istraži Kušnera, "u skladu sa Zakonom o registraciji stranih agenata", uz tvrdnju da on možda nezakonito deluje kao neregistrovani strani agent, navodi Politiko.

Poznavaoci prilika spekulišu da bi ova afera mogla da bude kap u prepunoj čaši skandala u Trampovoj ruci, uoči parlamentarnih izbora u SAD, 5. novembra. Kušnerove finansijske veze sa Saudijskom Arabijom, koje su u velikoj meri porasle otkako je Tramp napustio predsedničku funkciju, godinama su izazivale uzbunu kod pravnih stručnjaka, podsećaju američki mediji.

Specijalni savetnik

- OBIM ovih neotkrivenih inostranih plaćanja Džaredu Kušneru, zajedno sa implikacijama na nacionalnu bezbednost njegovih očiglednih stalnih napora da proda politički uticaj stranom ponuđaču, bez presedana su i zahtevaju akciju Ministarstva pravde. Zbog toga vas pozivamo da imenujete specijalnog savetnika koji će istražiti da li Kušner utiče na američku unutrašnju i spoljnu politiku u ime stranih vladinih klijenata i da se takva aktivnost sakriva od američke javnosti - ističe se u pismu upućenom Ministarstvu pravde SAD.

Posebno ističu činjenicu da je Kušner, blisko uključen u pregovore sa zemljama Bliskog istoka dok je Tramp bio na najvišoj funkciji u SAD, potpisao investicioni ugovor vredan dve milijarde dolara iz Fonda za javna ulaganja saudijske vlade 2021. godine. Parafiranje ovog ugovora, dogodilo se ubrzo pošto je Tramp otišao.

Kako se navodi u medijima, senator Ron Vajden i republikanac Džejmi Raskin, poslali su u četvrtak pismo generalnom tužiocu Meriku Garlandu, pozivajući Ministarstvo pravde SAD da imenuje specijalnog tužioca koji će istražiti da li Kušner je prekršio Zakon o registraciji stranih agenata. Oni ukazuju, između ostalog, na investitore za njegovu firmu povezane sa saudijskom vladom i izveštavaju da Kušner igra neformalnu savetodavnu ulogu u Trampovoj kampanji.

Saudijska kraljevska porodica, čiji je prestolonaslednik Mohamed bin Salman imao koristi od Kušnerovog rada u Beloj kući i koga je Tramp hvalio na sva usta, uprkos njegovoj umešanosti u ubistvo novinara Vašington posta, nadgleda PIF, globalni investicioni fond, koji je, kao jedan od najvećih svetskih državnih fondova, bio ključni pokretač takozvane Saudijske vizije 2030. sa Bin Salmanom, a izveštaji ukazuju da je Kušnerov dil odobren, uprkos prigovorima njegovih čelnika.

Pogledajte više