"MINSK IZVUKAO LEKCIJE IZ 2020. GODINE" Kremlj: Izbori u Belorusiji suvereno pitanje te zemlje

Novosti online 25. 10. 2024. u 14:12

IZBORI u Belorusiji predstavljaju suvereno pitanje te zemlje, a što je najvažnije, tu se ne radi o podršci Rusiji, to je izbor naroda, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Foto: Pixabay

- To je apsolutno suvereno pitanje Belorusije i što je najvažnije, to nije pitanje podrške Rusiji, već izbor koji će napraviti narod nama bratske Belorusije - rekao je Peskov novinarima na pitanje da li u Kremlju strahuju zbog mogućnosti mešanja u izbore spolja.

Predsednički izbori u Belorusiji biće održani 26. januara naredne godine, a Aleksandar Lukašenko je saopštio da želi novi mandat.

Portparol Kremlja je rekao da će Moskva pomno pratiti izbore, dodajući da nema mesta sumnji da će svi u Rusiji podržati kandidaturu Lukašenka.

Peskov je dodao da ruski predsednik Vladimir Putin ceni ulogu Lukašenka u razvoju zemlje i integracionim procesima, kao i da su odnosi između dvojice lidera zasnovani na poverenju.

Kako je dodao, Belorusija je izvukla lekcije posle izbora 2020. godine.

Nakon predsedničkih izbora u Belorusiji, održanih 9. avgusta 2020. godine, na kojima je šesti put pobedio Aleksandar Lukašenko, u zemlji su održani protesti opozicije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više