KINESKA RAKETA DF-26B UBICA NOSAČA AVIONA: Huti pokazali ko je gospodar mora (VIDEO)

Predrag Stojković 25. 10. 2024. u 15:01

POBUNjENICI Huti u Jemenu, koje podržava Iran, razvili su rastuću pretnju američkoj mornarici kroz primenu protivbrodskih balističkih raketa (ASBMS).

Foto: Pang Xinglei/Xinhua via AP


Ovim sistemima ih verovatno snabdeva Iran, a moguće da su stvoreni pod uticajem kineske tehnologije, jer Kina verovatno koristi Hute za testiranje svojih ASBM sisteme.

KINESKA DF-26B JE PRETNjA ZA AMERIČKU MORNARICU

Kada neko misli na pobunjenike Hute u Jemenu, (uobičajena predstava na Zapadu) verovatno je mislio na stanovnike iz pećine, koji vitlaju sa svojim AK-47 i predstavljaju više prijetnju sebi nego ikome drugome. A kamoli pretnju na svetsku supersilu.

Nažalost, Huti su usavršili skup sposobnosti koje ih čine ozbiljnom i rastućom pretnjom mornarici Sjedinjenih Država. Razvoj i raspoređivanje anti-brodskih balističkih projektila (ASBM) ozbiljno je komplikovao sposobnost američke mornaričke sposobnosti da projektuje snagu u kritičnim vodenim putevima El-Mandeba i Crvenog mora.

Ipak, ostaje pitanje, koje intrigira određene službe, gde su Huti dobili ovo oružje koje drži kao taoce američku mornaricu.

To je verovatno Iran. Ali odakle je Iran dobio ove sisteme?

SVI PUTEVI VEROVATNO VODE U PEKING

Zaista, Huti verovatno služe kao kineski test za ASBM. Lekcije naučene od Huta u korišćenju ASBM-a, da bi zadržali američku mornaricu daleko od spornih regiona, su nesumnjivo proučavale kineske snage i primenjuju se na njihov region sveta.

Kineski DF-26B je primarni ASBM sistem koji Kina ima. Za razliku od Huta, Kina može masovno proizvesti ove sisteme i rasporediti ih na front u Indo-Pacifiku u bilo kojem vojnoj angažovanju sa Amerikancima u relativno kratkom roku.

U stvari, u 2021. godini, američki vice-admiral Džefri Tasler (Jeffrey Tussler) je svedočio u Kongresu o tome kako su Kinezi "sipaju mnogo novca u razvoj sposobnosti da “ograde” svoju obalu u Južnom kineskom moru sa anti-brodskim balističkim raketama”.

Dakle, ako Huti mogu da komplikuju sposobnost američke mornarice da pouzdano projektuje moć u regione u blizini obale, možete kladiti da će Kina imati mali problem sa držanjem površinske flote američke mornarice preko horizonta, dok se kineska vojska bezobzirno ponaša u njihovom regionu.

Foto printskrin YouTube/The Military Curiosity

Tokom svog 2021. kongresnog svedočenja, admiral Tasler je opisao kinesko raspoređivanje svojih DF-26B sistema kao visoko "destabilizirajuće". To je zato što je ovo oružje toliko efikasno da bi veliki rojevi mogli lako potopiti američki nosač aviona ili bilo koju drugu vrstu američkog površinskog plovila. Čak i razarači ne bi bili imuni.

To je iskustvo koje je Američki mornarički kapetan Justin Smith je imao kada se njegov razarač suočio sa mogućnostima Huta (ASBM) u Crvenom moru. Konkretno, kapetan Smit je opisao kao da je bio u "neverici" kojoj količini pretnje od oružja Huta (ASBM) je bio izložen njegov brod.

Količina kineskog arsenala i geografija odakle će biti pokrenut napad, rade protiv Amerikanaca u bilo kojem potencijalnom sukobu dve super sile. DF-26B je samo jedan od nekoliko sistema koje je Kina razvila zbog svoje sveobuhvatne sposobnosti protiv pristupa/odbijanja područja (A2/AD), a svi imaju za cilj da zaustave projekciju vojne moći SAD u regionima koje Kina kontroliše.

Foto printskrin YouTube/The Military Curiosity

Sjedinjene Države su nadmašene od Kine kada je u pitanju mogućnosti A2 / AD u moru Južne Kine.

Malo je verovatno da će Amerikancima biti bolje. DF-26B je ubica površinskog ratnog broda. Ako se bilo koji ratni brod američke mornarice nađe u dometu, u slučaju sukoba, to će biti loš dan za mornaricu.

Kineski DF-26B je ozbiljna pretnja koja svakim danom samo raste.

nationalinterest.org/Brandon J. Weichert

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više