VOLSTRIT DŽURNAL TVRDI: Rusija dostavila podatke Hutima o ciljevima za napade na brodove Zapada

Predrag Stojković 25. 10. 2024. u 00:10

PREMA izveštaju "Volstrit džurnala", Rusija je obezbedila podatke jemenskim Hutima o ciljevima za napade na zapadne brodove u Crvenom moru ranije ove godine.

Foto printskrin /telegram RVvoenkor

Neimenovani izvor citiran u izveštaju navodi da su podaci preneti preko članova Iranske revolucionarne garde koji su bili povezani sa Hutima u Jemenu, preneo je Tajms of Izrael.

Ruski satelitski podaci su dostavljeni kako bi se pomoglo grupi koju podržava Iran da proširi svoje napade, koji su počeli u novembru prošle godine, u kampanji za koju navode da je podrška Palestincima u Gazi.

Huti su raketama i dronovima gađali više od 80 trgovačkih brodova od početka rata u Gazi u oktobru 2023. godine, izazvanog napadom Hamasa na Izrael.

Kao odgovor na napade Hutija, koalicija predvođena SAD izvela je vazdušne napade u Jemenu, a Izrael je napao luku Hodeida, koja je ključna za isporuku pomoći i komercijalne robe za zemlju koja se oslanja na uvoz.

Pozivajući se na analitičare, u izveštaju "Volstrit džurnala" se navodi da Rusija podstiče nestabilnost na Bliskom istoku da bi "stvorila probleme" SAD.

Ni Rusija ni Huti nisu komentarisali izveštaj, piše Tajms of Izrael.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više