PUTIN OTKRIO DA JE DOBIO TAJNI MIROVNI PREDLOG IZ KIJEVA: Sutradan je usledio šok - "Ni za šta drugo nismo spremni"

Novosti online 24. 10. 2024. u 20:14

PREDSTAVNIK turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana pre nekoliko dana je predložio da se razmotre nove ideje o Ukrajini, ali je Kijev odustao, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin na pres-konferenciji nakon samita BRIKS-a u Kazanju.

Foto: Profimedia

Putin je rekao da je predstavnik Turske na septembarskom zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku dobio iz Kijeva izvestan predlog za Rusiju. On je ovu informaciju preneo Kremlju.

- Nedavno je ponovo turska strana, odnosno pomoćnik predsednika Turske Erdogana je pozvao direktno iz Njujorka i rekao da postoje novi predlozi za pregovore i mole da se razmotre. Ja sam pristao. Rekao sam – dobro, mi se slažemo. Sutradan je šef kijevskog režima odjednom rekao da ne namerava da vodi sa nama bilo kakve pregovore. Mi smo rekli Turcima: ljudi, hvala vam na vašem učešću, ali prvo to rešite sa vašim klijentima – da li žele ili ne žele. Neka to otvoreno kažu - rekao je ruski predsednik.

U Ankari su slegli ramenima i objasnili da su Ukrajinci „teški partneri“, dodao je Putin, ali nije otkrio šta je Kijev predlagao.

Foto: Profimedia

Ponašanje ukrajinskog rukovodstva je veoma iracionalno - vlasti Kijeva ne rade u interesu svog naroda, naglasio je ruski predsednik.

Lopta na strani Kijeva

Rusija je spremna da razmotri svaku opciju mirnog rešenja krize u Ukrajini u skladu sa realnom situacijom na terenu, rekao je Putin.

- Spremni smo da razmotrimo sve opcije mirovnih sporazuma na osnovu realne situacije na terenu. Ni za šta drugo nismo spremni - poručio je predsednik.

Što se tiče pregovora „lopta je na strani Kijeva“, naglasio je on.

Šefovi kijevskog režima ne žele pregovore jer bi morali da ukinu ratno stanje i održe izbore, a u Ukrajini verovatno nisu spremni za to.

Pogledajte više