GDE JE T-14 Armata? U kojoj je se fazi nalazi verovatno najbolji tenk današnjice i zašto ga nema na ukrajinskom frontu (VIDEO)

Predrag Stojković 24. 10. 2024. u 20:30

NA novoj listi National Interest-a, jedne od popularnijih američkih publikacija kada je reč o naoružanju i geopolitici, T-14 Armata se nalazi na visokim pozicijama liste “10 najboljih glavnih borbenih tenkova danas”.

Foto: Printskrin

Zaista, ruski super-tenk je jedno od najperspektivnijih borbenih vozila koje je Moskva ikada razvila.

Međutim, zašto ga još uvek nismo videli na bojnom polju i u kojoj fazi je trenutno njegova proizvodnja?

Foto MO Rusije

T-14 ARMATA: DA LI SMO NA KRAJU ILI NA POČETKU?

Prošlo je nekoliko godina od kada je T-14 Armata prvi put javno predstavljen, supermoderni glavni borbeni tenk koji je impresionirao čak i najtvrdokornije rusofobe.

Tenk je opremljen izuzetnim sistemima, donosi tehnološke inovacije i mnogi ga smatraju najkompletnijim i najmoćnijim glavnim borbenim tenkom današnjice.

Problem za Ruse je što ga nemaju u velikim količinama, jer je proizvodnja platforme doživela značajna kašnjenja. Zbog toga Armata nije učestvovala u rusko-ukrajinskom ratu, barem ne u značajnim brojevima.

Kritičari Rusije smatraju ga “neuspešnim programom”. Među njima je naravno i američki National Interest, koji navodi da je dizajn Armate bio toliko ambiciozan i složen da je rezultirao stvaranjem veoma skupog borbenog vozila koje Moskva ne može finansijski podržati.

Što se tehničkih specifikacija tiče, nećemo reći mnogo jer smo ih već analizirali ranije. Podsetićemo vas samo da posadu čine samo tri člana, tenk teži 55 tona i ima glavno oružje od 125 milimetara sa automatskim sistemom za punjenje municije.

Razlog kašnjenja masovne proizvodnje su neki (verovatno ozbiljni) problemi koji su se pojavili tokom proizvodnje prvih jedinica. To sugerišu neke nepotvrđene izveštaje, koje dodaju da je za rešavanje tih problema potrebna značajna investicija iz ruskog budžeta za odbranu.

Sa druge strane, kao što i sam Zapad Kijevu isključivo šalje stare pa čak i prastare borbene sisteme, tako i Rusi čuvaju svoju novu tehnologiju. Velika je verovatnoća da je Armata prvenstveno tehnološki demonstrator novih tehnologija koje moraju biti sačuvane od očiju neprijatelja.

Kako su i Rusija i Zapad zaključili, rusko-ukrajinski rat je pokazao da je možda prošlo vreme teških i skupih borbenih tenkova zbog revolucije koju su doneli bespilotni letelice.

Foto: EPA

Verovatno je to i glavni razlog zašto je Kremlj odlučio da odloži Armatu, barem privremeno. Možda je modifikuju na osnovu lekcija stečenih iz tekućih sukoba u Ukrajini, i stoga bi mogla biti uskoro predstavljena u obnovljenom obliku.

TENK T-14 ARMATA

Tenk T-14 (Obъekt 148) praktično po svim karakteristikama prevazilazi sve tenkove koji se serijski proizvode globalno i u Rusiji. U suštini, radi se o osnovnom tenku sa bezposadnom kupolom na univerzalnoj guseničnoj borbenoj platformi Armata koji pokreće motor A-85-3A (12N360).

Kao što smo napomenuli, njegove glavne karakteristike su visok stepen pasivne i aktivne oklopne zaštite, zatim odlična pokretljivost i prohodnost, kao i velika vatrena moć.

Osnovno naoružanje tenka je nova generacija glatkocevnog tenkovskog topa 2A82 kalibra 125 mm, sa perspektivnom municijom i digitalizovanim sistemom za upravljanje. Članovi posade raspolažu kamerama i senzorima koji im omogućavaju kkretanje, dejstvo i odbranu. Prilikom njegove izrade je korišćena tehnologija redukcije toplotne i radarske refleksije, čime su se dobile visoke „steltne“ karakteristike tenka.

„Armata” je takođe prvi „stelt tenk” sa drastično smanjenom vidljivošću u infracrvenom, magnetnom i radio spektru i naoružan novom generacijom aktivnih “Afganit“ i dinamičkih “Malahit“ zaštitnih sistema.

Novi oklop je sposoban da presretne protivtenkovske granate i „slepe“ protivtenkovske vođene rakete korišćenjem zaštitnog omotača „dim i metal“. U Rusiji je stavljena primedba da posada smeštena u korpusu, bez članova u kupoli, nema dovoljnu preglednost terena a zapadni izvori iskazuju skepsu kada je u pitanju zaštita “Afganit“ i “Malahit“.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više