UKRAJINSKA VOJNA OBAVEŠTAJNA SLUŽBA TVRDI: Jedinice Severne Koreje raspoređene u regionu Kursk, dolaze tri generala i 500 oficira

Predrag Stojković 24. 10. 2024. u 19:53

UKRAJINSKA vojna obaveštajna služba saopštila je danas da su prve severnokorejske jedinice obučene u Rusiji raspoređene u regionu Kursk, ruskoj pograničnoj oblasti gde su ukrajinske snage izvele operaciju u avgustu.

Foto: Profimedia

Kremlj je ranije odbacio izveštaje o raspoređivanju severnokorejskih trupa kao "lažne vesti", međutim, predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da je stvar Moskve kako će da primeni sporazum o partnerstvu sa Pjongjangom, preneo je Rojters.

Putin nije negirao da se severnokorejske trupe trenutno nalaze u Rusiji, navela je agencija.

-Prve jedinice vojske iz DNRK, koje su obučavane na istočnim ruskim poligonima, već su stigle u zonu borbenih dejstava rusko-ukrajinskog rata. Konkretno, 23. oktobra 2024. zabeleženo je njihovo prisustvo u regionu Kursk, navodi se u saopštenju ukrajinske obaveštajne agencije.

Pored toga, ukrajinska vojna obaveštajna agencija je saopštila da se ukupno oko 12.000 severnokorejskih vojnika, uključujući 500 oficira i tri generala, već nalazi u Rusiji, a da se obučavaju u pet vojnih baza.

Zamenik ruskog ministra odbrane Junus-Bek Jevkurov imenovan je odgovornim za nadgledanje obuke severnokorejske vojske, saopštila je obaveštajna agencija.

Ukrajina je ranije pozvala svoje saveznike da odlučno odgovore na umešanost Severne Koreje u rat uvođenjem novih sankcija i daljom izolacijom Pjongjanga.

SAD su juče saopštile da su videle dokaze da je Severna Koreja poslala 3.000 vojnika u Rusiju radi mogućeg raspoređivanja u Ukrajini.

Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje saopštila je da je Severna Koreja poslala 3.000 vojnika, uključujući specijalne snage, na ruski Daleki istok radi obuke i aklimatizacije u tamošnjim vojnim bazama, verovatno da bi bili raspoređeni za borbu u ratu.

Veze Moskve i Pjongjanga postale su dublje nakon što je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. i potpisale sveobuhvatan sporazum o strateškom partnerstvu u junu.

Putin je rekao da sporazum uključuje klauzulu o uzajamnoj pomoći kako bi se pomoglo drugoj strani da odbije spoljnu agresiju.

Kako navode Kijev i njegovi zapadni saveznici, Severna Koreja je isporučila balističke rakete i municiju Rusiji za njen rat u Ukrajini.

Pjongjang je to negirao.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više