PUTIN SA GUTERESOM I ABASOM: Ruski lider će u Kazanju održati brojne bilateralne sastanke

Tanjug 24. 10. 2024. u 08:30

RUSKI predsednik Vladimir Putin nastaviće seriju bilateralnih sastanaka poslednjeg dana samita BRIKS-a u Kazanju, a između ostalog planirani su susreti i sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guteresom i palestinskim predsednikom Mahmutom Abasom.

tanjug

Nakon konferencije za novinare koja je planirana za danas, Putin će se sastati i sa predsednicima Laosa Tonglounom Sisulitom, Mauritanije Mohamedom el Gazuanijem, Bolivije Luisom Arseom, i sa vijetnamskim premijerom Pam Min Trinom, preneo je Interfaks.

Pomoćnik predsednika Ruske Federacije Jurij Uškov rekao je da je moguće da će se Putin sastati i sa drugim prisutnim zvaničnicima, posebno sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Pres-služba šefa ruske države ranije je saopštila da se u okviru Putinovog razgovora sa Abasom "očekuje razmena mišljenja o mogućim merama za brzo okončanje krvoprolića u pojasu Gaze, i nastavak mirovnog procesa rešavanja bliskoistočnog sukoba".

Pres-služba je podsetila da stav Rusije o bliskoistočnom rešenju "predviđa političko i diplomatsko rešenje dugoročnog sukoba, u okviru kojeg treba da se stvori nezavisna palestinska država, koja će koegzistirati u miru i bezbednosti sa Izraelom".

Uoči razgovora Putina i Guteresa, Pres-služba je napomenula da je Rusija jedna od država osnivača UN, članica UN i stalna članica Saveta bezbednosti UN.

Rusija se dosledno zalaže za jačanje vodeće uloge organizacije u svetskim pitanjima u skladu sa principima vladavine međunarodnog prava, suverene ravnopravnosti država, uzdržavanja od upotrebe sile, nedopustivosti iskrivljavanja istorije i revizije ishoda Drugog svetskog rata, zaključuje se u saopštenju Pres-službe.

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više