RAT U UKRAJINI: GUR - Kimovi vojnici u Kurskoj oblasti; FAB-3000 pogodio grupu operatera dronova (VIDEO/MAPA)

Novosti online 24. 10. 2024. u 07:41 >> 20:35

RAT u Ukrajini ušao je u 974. dan.

Foto Tanjug/AP/MO Rusije

 


Putin: Kijev izgubio 26.000 vojnika na kurskom pravcu za mesec dana, 2.000 u obruču (VIDEO)

Ukrajinska vojska je u proteklih mesec dana na kurskom pravcu izgubila oko 26.000 vojnika, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u Kazanju.

-Ruska vojska deluje samouvereno u svim pravcima – to je dobro poznato i to niko ne poriče – ide napred na svim delovima kontakt linije. Aktivno deluje i na kurskom pravcu, deo jedinica ukrajinske vojske koje su upale u Kursku oblast je blokiran, opkoljen. Radi se o oko dve hiljade ljudi, rekao je Putin.


Kako je dodao, ruska vojska je trenutno pristupila likvidaciji ukrajinske grupe, a pokušaji da se probije blokada iznutra su bezuspešni.

 

GUR: Kimovi vojnici u Kurskoj oblasti

Ukrajinska vojna obaveštajna služba saopštila je danas da su prve severnokorejske jedinice obučene u Rusiji raspoređene u regionu Kursk, ruskoj pograničnoj oblasti gde su ukrajinske snage izvele operaciju u avgustu.

Kremlj je ranije odbacio izveštaje o raspoređivanju severnokorejskih trupa kao "lažne vesti", međutim, predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da je stvar Moskve kako će da primeni sporazum o partnerstvu sa Pjongjangom, preneo je Rojters.

FOTO: EPA

VKS pogodio grupu operatera dronova "Pticama Mađara"

Lovci-bombarderi Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije napali su vazdušnom bombom FAB-3000 od tri tone na tačku privremenog razmeštaja VSU u oblasti Kurahova. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, piloti su uspeli da pokriju odred operatera bespilotnih letelica "Ptahi Madьяra". Tokom napada uništeno je oko 50 specijalista, kao i sedam komada naoružanja i vojne opreme. Napad je izveden zahvaljujući preciznim obaveštajnim podacima operatera UAV grupe Južnaja.

"Ptice Mađara" su jedna od najiskusnijih jedinica bespilotnih letelica u sastavu Oružanih snaga Ukrajine - oficiri FPV, izviđačke jedinice i vazdušni oprateri. Pojedinačni specijalisti koji, pored toga, obučavaju druge specijaliste.

Iskusni operater UAV je glavna meta za uništenje. Gubitak 50 specijalista odjednom je težak udarac za Oružane snage Ukrajine, što će svakako uticati na njihovu sposobnost da obuzdaju ruske trupe u pravcu Kurahova.

Britanija: 200 mladih ukrajinskih kadeta već obučeno i jedva čekaju da se bore pilotirajući lovcima F-16

Broj mladih ukrajinskih pilota koji su na brzinu obučeni daleko premašuje zvanično poznat broj zapadnih lovačkih aviona obećanih Ukrajini.

Ukrajinske vazduhoplovne snage su korak bliže prevazilaženju jedne od prepreka s kojom su se suočavale na putu ka dobijanju više zapadnih borbenih aviona. Jer, kada je reč o transferu aviona F-16 u Ukrajinu, veliki od problema je bila obuka pilota za ove letelice.

Foto Printsrin Jutube/Gung Ho Vids

Ukrajina se suočila sa nedostatkom slobodnih mesta u centrima za obuku, što je dodatno pogoršano potrebom da se iskusni borbeni piloti prekvalifikuju za drugi avion i potrebom da govore engleski jezik.

 

Najvažnije informacije Ministarstva odbrane Rusije o borbama na kurskom pravcu:

  • Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana na kurskom pravcu gotovo 280 pripadnika, dok se 8 vojnika predalo
  • Ruske snage su tokom proteklog dana odbile tri kontranapada u Kurskoj oblasti, uništile formacije 10 ukrajinskih brigada
  • Od početka borbi na kurskom pravcu, Oružane snage Ukrajine izgubile su 26.222 pripadnika, 176 tenkova, 93 borbena vozila pešadije, 104 oklopna transportera, 995 borbenih oklopnih vozila, 683 automobila, 226 artiljerijskih oruđa.

Obaveštajna zajednica i Pentagon sugerisali da se ne menja stav po pitanju dozvole Ukrajini

Obaveštajna zajednica u SAD i Pentagon sugerisali su Vašingtonu da ne menjaju stav po pitanju dozvole Ukrajini da američkim oružjem velikog dometa gađaju ciljeve u dubini ruske teritorije, prenosi Foks njuz pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.
Podsetimo, SAD nisu odobrile Kijevu ove operacije.

Najnoviji brifing Ministarstva odbrane Rusije:

  • U zoni odgovornosti grupe „Jug“ poginulo je i ranjeno više od 785 ukrajinskih vojnika
  • Jedinice grupe „Sever“ su na harkovskom pravcu uništile formacije četiri brigade Oružanih snaga Ukrajine kod Lipca, Volčanska i Ohrimovke
  • Jedinice grupe „Zapad“ poboljšale su svoju taktičke položaje, Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 490 vojnika
  • Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe „Zapad“ su tokom prethodna 24 časa premašili 490 vojnika, uništen je tenk i borbeno vozilo pešadije
  • Grupa „Istok“ odbila je jedan kontranapad Oružanih snaga Ukrajine, neprijatelj je izgubio do 100 vojnika
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su u borbama u zoni odgovornosti grupe „Centar“ do 465 vojnika, dva američka oklopna transportera M113
  • Ukrajinska vojska izgubila je do 65 vojnika i skladište municije u zoni odgovornosti grupe „Dnjepar“
  • Ruski PVO sistemi su tokom proteklog dana oborili šest raketa „hajmars“ i 77 ukrajinskih dronova
  • Oružane snage Rusije uništile su u protekla 24 sata aerodromsku infrastrukturu, ljudstvo i tehniku Oružanih snaga Ukrajine u 139 okruga.

Ruska avijacija uništila prelaz preko reke Oskol

 Ruska avijacija uništila je prelaz preko reke Oskol u Harkovskoj oblasti, lišivši neprijateljske jedinice ruta snabdevanja.

"Ukrajinski vojnici koriste jake psihoaktivne supstance"

Zarobljeni ukrajinski vojnik rekao je za Sputnjik da je video kako ukrajinski vojnici koriste jake psihoaktivne supstance.
Predstavnik MUP rekao je za Sputnjik i da su ukrajinski vojnici pod narkoticima pucali u dvoje civila dok su napuštali selo Piljno.

Oni su, takođe, prodavali psihoaktivne supstance i lekove koje su dobijali od volontera kao humanitarnu pomoć.

Ukrajinska vojska izvela 57 artiljerijskih napada

Ukrajinska vojska izvela je 57 artiljerijskih napada na levu obalu Dnjepra u Hersonskoj oblasti, rekao je novinarima dobro upućeni izvor.
Prema njegovim rečima, na udaru je bilo 12 naselja.

Ka-52M sprečili rotaciju jedinica

Posade helikoptera Ka-52M sprečile su rotaciju jedinica ukrajinske vojske u pograničnom delu Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruska PVO oborila sedam ukrajinskih dronova

PVO je tokom noći oborila sedam ukrajinskih dronova - tri iznad Crnog mora i četiri iznad Kurske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Oko Kijeva neutralisano deset ruskih dronova

U vazdušnom prostoru oko Kijeva tokom noći otkriveno je i neutralisano desetak ruskih dronova, saopštila je vojna uprava grada Kijeva.

U saopštenju se navodi da je to bio četrnaesti vazdušni napad ruskih oružanih snaga na Kijev od početka oktobra, prenosi Ukrinform.

Načelnik vojne uprave Kijeva Sergej Popko saopštio je da u ovom trenutku nema informacija o razaranjima ili žrtvama.

Prema njegovim rečima, mesto lansiranja dronova bila je Kurska oblast, a u toku noći u Kijevu je tri puta najavljivana uzbuna za vazdušnu opasnost, koja je trajala skoro šest sati.

Ruske snage zauzele sela Serebrjanka i Nikolajevka

Ruske snage zauzele su sela Serebrjanka i Nikolajevka u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donjecka, javila je novinska agencija Tas.

Kijev tvrdi da je ukrajinska protivvazduhoplovna odbrana oborila 57 od 81 ruskog drona u 12 regiona širom zemlje.

Nacionalna garda Ruske Federacije objavila je da su njene specijalne snage sprečile ukrajinsku diverzantsko-izviđačku grupu da uđe u jednu od šuma u ​​Kurskoj oblasti, prenela je agecija Tas.

Kako se dodaje, neprijateljsko vozilo uništeno je bespilotnom letelicom.

Pogledajte više