TRAMP UPERIO PRST U BRITANCE: Tvrdi da laburisti šalju članove da učestvuju u kampanji demokratske protivkandidatkinje

A.Vojinović 24. 10. 2024. u 07:00

MANjE od dve nedelje do predsedničkih izbora u SAD na kojima će snage odmeriti bivši šef Bele kuće Donald Tramp i aktuelna potpredsednica SAD Kamala Haris rivali grabe poslednje prilike kako bi u kolebljivim državama privukli srca birača na svoju stranu na mitinzima, dok ne manjka ni novih optužbi. Lider republikanaca je uperio prst u britansku Laburističku partiju, sestrinsku stranku američkih demokrata, optuživši je da se meša u izbore. Njegov štab je zbog toga podneo je tužbu Federalnoj izbornoj komisiji.

Foto: AP Photo/Rick Bowmer

Tužba se bazira na medijskim izveštajima o sastancima između britanskih laburista i izbornog štaba Kamale Haris, kao i o članovima i aktivistima stranke koji putuju u SAD kako bi pomogli demokratskoj kandidatkinji u kampanji. U tužbi se pominje objava šefice operativnog sektora laburista Sofije Patel na društvenoj mreži "Linkedin", u kojoj je navela da će skoro sto sadašnjih i bivših članova osoblja otputovati u SAD u narednim nedeljama.

- Ima još deset slobodnih mesta za sve koji žele da se upute u Severnu Karolinu. Smeštaj će biti organizovan - navodi se u objavi koja je kasnije obrisana.

Trampov štab tvrdi da je krajnje leva Laburistička partija inspirisala Kamalinu "opasno liberalnu politiku i retoriku".

Britanski premijer Kir Starmer i lider laburista, koji do sada nije javno podržao nijednog kandidata u SAD, istakao je da su svi članovi partije bili u Americi u svoje slobodno vreme.

- Oni rade kao volonteri, ostaju, mislim, sa drugim volonterima tamo. Isto su radili i na prethodnim izborima, to je ono što rade i na ovim i to je zaista jednostavno - rekao je Starmer novinarima.

Umešanost Velike Britanije u izbore negirao je juče i sekretar za životnu sredinu Stiv Rad, istakavši da Laburistička partija nije finansirala niti organizovala partijske zvaničnike za odlazak u SAD u kampanju za Kamalu Haris.

- Na građanima je kako će da koriste svoje vreme i novac i nije neobično da pristalice stranke u jednoj zemlji odu i vode kampanju za sestrinsku stranku u drugoj, to se dešava u oba smera u mnogim zemljama. Britanska vlada će blisko sarađivati sa onim koga narod SAD izabere za svog predsednika u novembru - rekao je on.

Nekadašnji izaslanik bivšeg predsednika Ričard Grenel, za kojeg se šuška da bi mogao da sedne u fotelju državnog sekretara SAD ukoliko Tramp pobedi na izborima, rekao da je sve jasno kao dan kada je reč o umešanosti britanskih laburista u izbore:

- Ne mešajte se u američke izbore i niko vas neće tužiti.

Teške reči na račun lidera republikanaca ponovo je uputio odlazeći predsednik SAD Džozef Bajden, izjavivši na mitingu u Nju Hempširu da Tramp predstavlja pretnju po demokratiju i da ga treba "politički zaključati". Bajden je istakao da Tramp namerava da zanemari zaštitu Ustava SAD, i upozorio da je "američka demokratija u opasnosti" ukoliko Tramp pobedi Harisovu na izborima u novembru.

Gejts "darivao" Kamalu?

POŠTO je vlasnik "Tesle" i "Spejs iksa" Ilon Mask najavio da će do izbora dati milion dolara biračima ako se registruju za glasanje i potpišu njegovu peticiju, osnivač "Majkrosofta" Bil Gejts donirao je oko 50 miliona dolara nevladinoj organizaciji koja podržava demokratsku kandidatkinju Kamalu Haris, izvestio je "Njujork tajms". Gejts nije ni potvrdio ni porekao navode o donaciji, ali je rekao da su "ovi izbori drugačiji".

Pogledajte više