SMATRAJU DA RUSKA VOJSKA IMA PROBLEMA SA LJUDSTVOM: NATO saveznici razgovaraju o navodnom prisustvu severnokorejskih trupa u Rusiji

Novosti online 23. 10. 2024. u 16:22

NATO saveznici razgovaraju o izveštajima o raspoređivanju severnokorejskih trupa u Rusiju, rekla je danas potparolka Alijanse Fara Dalala.

FOTO: AP/Tanjug

Ona je istakla da su saveznici potvrdili prisustvo severnokorejskih trupa u Rusiji, ali nije precizirala o kojim partnerskim zemljama je reč.

Navela je i da će NATO dobiti izveštaj od Južne Koreje i da će se uskoro dalje razgovarati o tom pitanju.

SAD su danas prvi put saopštile da su zvaničnici imali uvid u dokaze o prisustvu severnokorejskih trupa u Rusiji.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin je rekao da je situacija ''veoma ozbiljna'', a da postoje dokazi da su severnokorejske trupe u Rusiji.

- Ovo je pokazatelj da je on (ruski predsednik Vladimir Putin) možda u većoj nevolji nego što većina ljudi shvata - rekao je Ostin.

Američki zvaničnici, koji žele da ostanu anonimni, rekli su za Rojters da je više og 600.000 ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno u Ukrajini.

On je naveo da bi navodno raspoređivanje vojnika iz Severne Koreje moglo da bude dodatni dokaz da ruska vojska ima problema sa ljudstvom.

Južnokorejski zvaničnici su naveli da je Severna Koreja poslala 3.000 vojnika u Rusiju i da se očekuje da će ih uslediti još hiljade.

Pjongjang je, prema južnokorejskim obaveštajnim podacima, obećao da će obezbediti ukupno oko 10.000 vojnika, čije se raspoređivanje očekuje do decembra.

BONUS VIDEO: SUSRET O KOME SE PRIČA: Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu ''Vostočni''

Pogledajte više