PROJEKTILI U BLIZINI BLINKENOVOG HOTELA: Sirene aktivirane u Tel Avivu

Jovana Švedić

23. 10. 2024. u 09:36

Sirene za vazdušni napad odjekivale su Tel Avivom dok se američki državni sekretar Entoni Blinken pripremao da završi posetu regionu.

Foto: Ibraheem Al Omari/Pool Photo via AP

Dim, očigledno od presretnutog projektila, mogao se videti na nebu iznad hotela u kome je Blinken odseo.

Najviši američki diplomata rekao je da Izrael treba da teži ''trajnom strateškom uspehu" nakon nedavnih taktičkih pobeda protiv Hamasa.

Blinken je pozvao Izrael da radi na dogovoru o okončanju rata i vraćanju desetina talaca pre odlaska u Saudijsku Arabiju, u okviru svoje 11. posete regionu od početka rata između Izraela i Hamasa.

Blinken, koji se u utorak sastao sa gospodinom Netanjahuom i drugim najvišim zvaničnicima, takođe je izjavio da je ''izvršio pritisak'' na Izrael da dozvoli više humanitarne pomoći u Gazi i ponovio svoje upozorenje da ukoliko do toga ne dođe, to bi moglo dovesti do smanjenja američke vojne pomoći.

-Ostvaren je napredak, što je dobro, ali je potrebno još više (napretka) - rekao je on.

Sjedinjene Države se nadaju da će oživeti napore za prekid vatre nakon ubistva najvišeg lidera Hamasa Jahje Sinvara u izraelskoj vojnoj operaciji u Gazi prošle nedelje.

Premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će ''uništiti Hamas i povratiti desetine talaca koje drži ta grupa'', dok Hamas navodi da će osloboditi zarobljenike isključivo u zamenu za trajni prekid vatre, potpuno izraelsko povlačenje iz Gaze i oslobađanje palestinskih zatvorenika.

(Irish Examiner)

Pogledajte više