RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe za Časov Jar, Rusi napreduju, VSU u kontranapadu; Rusi zauzeli Izmailovku, proboj u Selidovo (VIDEO)

Novosti online 23. 10. 2024. u 08:54 >> 22:51

RAT u Ukrajini ušao je u 973. dan.

Foto MO Rusije

Rad sibirskih artiljeraca kod Pokrovska

Udar po skloništu pripadnika Oružanih sanga Ukrajine na Pokrovskom pravcu.

 

Detonacije u Odesi

Eksplozije u Odeskoj oblasti, javljaju ukrajinski mediji.

Bitka za Časov Jar

Situacija ostaje teška. VSU minira područje, posebno pristupne puteve, uz pomoć FPV dronova i Baba Jage. Do naselja Pokrovskoje upravlja FPV-ima sa ciljem uništavanja opreme na udaljenim prilazima Bahmutu.

Uprkos tome, jedinice 98. vazdušno-desantne divizije, DK, 200. motorizovane brigade i 4. motorizovane brigade nastavljaju da rade izvan kanala Severski Donjec-Donbas, proširujući mostobran.

Tokom nedavnog napada 331. RPD-a, delujući iznenada, uspeli su da zauzmu školu tokom borbi u pokretu i naprave značajan napredak kroz privatni sektor prema zapadu. Na levom krilu 217. RPD je zauzeo obdanište i zauzeo ceo privatni sektor pored šume naselja. Stupki-Golubovskije-2.

Ilustracija telegram rybar

VSU i dalje drži područje višespratnica i vatrostalnog pogona. Ali, uzimajući u obzir napredovanje 4. motorizovane brigade na jugu, i DK i 200. motorizovane brigade na severu, postoji opasnost da ovaj garnizon bude opkoljen. Ova činjenica čini da se ukrajinske oružane snage nerviraju i kreću u kontranapade pomoću tenkova.

VSU je ostalo vrlo malo puteva za snabdevanje garnizona u Časovom Jaru. Nailazi blato, a već je jasno da su i lakim oklopnim borbenim vozilima makadamski putevi teško savladivi, a da ne govorimo o običnim putničkim vozilima. U bliskoj budućnosti ovi zemljani putevi će postati neprohodni, a ostaće samo jedan put koji je pod vatrenom kontrolom Oružanih snaga RF.

Borbe za Časov Jar su složene zbog terena. Ali, uprkos svemu, ruske jedinice guraju odbranu. Rano je govoriti o brzom padu grada. I ruske trupe imaju dovoljno problema. Sve će zavisiti od niza faktora. Dakle, može biti da će grad pasti za mesec dana, a možda i za 3-4 meseca. Ovo je prognoza uzimajući u obzir razvoj situacije.

 

Ruski dron uništava tehniku VSU kod Kurska (VIDEO)

„Inohodec“ nastavlja lov na tenkove, samohodne topove i drugu opremu Ukrajinskih oružanih snaga na Kurskom frontu.

Posade udarne bespilotne letelice Orion/Inohodec uništile su samohodnu artiljerijsku jedinicu, tenk i stanicu za elektronsko ratovanje Nota u pograničnim oblastima Kurske oblasti.

Ukrajinski Leopard 2A4 uništio dva ruska transportera (VIDEO)

Video objavljen na društvenim mrežama 22. oktobra 2024. godine od strane Kijeva prikazao je jedinstvenu demonstraciju borbenih sposobnosti vremešnog nemačkog tenka Leopard 2A4, kojim upravljaju ukrajinski vojnici iz 33. mehanizovane brigade.

U videu, ukrajinska posada je navodno uspešno uništila dva ruska oklopna transportera ‘za manje od jednog minuta’, demonstrirajući, kako tvrde, impresivnu vatrenu moć, preciznost i mobilnost Leoparda 2A4 tokom stvarne borbene misije.

Leopard 2A4 je jedna od najkorišćenijih varijanti serije Leopard 2, koja je u upotrebi od kraja 1970-ih.

Ova verzija je prošla kroz nekoliko modernizacija kako bi se povećala njena otpornost, vatrena moć i mobilnost. Leopard je testiran u brojnim sukobima, a nedavna borba u Ukrajini potpuno je uništila reputaciju o njegovoj efikasnost na bojnom polju.

Britanci kriju isporuku oružja Kijevu preko Crnog mora

Velika Britanija prikriva isporuku oružja Ukrajini preko Crnog mora, saopštila je ruska ambasada u Londonu nakon što je Rusija optužena  da ometa isporuku humanitarne pomoći Palestini.

Foto Telegram kanal “Dva majora”

-Najava novih troškova Londona i njegovih partnera da Ukrajincima obezbede nove pomorske dronove i radare samo dokazuje da ova vojna sredstva nisu namenjena zaštiti  tzv. žitnog koridora, već Oružanim snagama Ukrajine i time produžavaju agoniju kijevskog režima, navodi se u komentaru diplomatskog predstavništva RIA Novosti.

Ranije su britanske vlasti najavile izdvajanje dodatnih 155 miliona dolara za podršku vojnim kapacitetima Ukrajine na moru, uključujući kupovinu pomorskih dronova.

 

Ruska garda sprečila diverzante VSU

Ruske snage sprečile su ukrajinske diverzante da uđe u Kijevskoj oblasti, saopštila je Ruska garda. Neprijatelj je uništen pomoću FPV drona.

"Hrabri" podigli zastave nad višespratnicama u Selidovu! (FOTO/VIDEO)

Crveni barjak pobede u krugu centralne pijace u Selidovu na jednoj od devetospratnica.

Ruska zastava je podignuta iznad druge višespratnice.

Grupa trupa „Centar“ nastavlja juriš na grad.

 

 

Pala Izmailovka, prekinuto snabdevanje VSU u Gornjaku (MAPA/VIDEO)

Ruska vojska je upala u Izmailovku i istakla zastavu, prekinuvši snabdevanje grada Gornjaka!
Jurišne jedinice 114. Omsbr postavili su znamenje brigade u Izmailovki na raskrsnici Pokrovskog i Kurahovskog pravca. Izgleda da su ukrajinske oružane snage već pobegle iz sela.


Oslobođenje Izmailovke odseca jedinice Oružanih snaga Ukrajine koje se nalaze u Gornjaku od jednog od glavnih puteva snabdevanja.

 

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane o situaciji na kurskom pravcu:

  • Oružane snage Ukrajine izgubile su u poslednja 24 časa više od 280 ljudi, kao i tri tenka, tri borbena vozila pešadije, od kojih jedan „bredli“, sedam oklopnih vozila, tri artiljerijska oruđa, šest automobila i stanicu za radioelektronsko ratovanje.

  • Tri ukrajinska vojnika su se predala.

  • Tokom proteklog dana ruska vojska porazila je jedinice deset ukrajinskih brigada.

  • Jedinice grupe „Sever“ odbile su dva kontranapada i sprečile pokušaje tri napada. U borbama je poginulo i ranjeno do 40 ukrajinskih vojnika, a uništen je tenk i tri borbena vozila pešadije.

  • Avijacija, artiljerija i raketne snage nastavile da uništavaju koncentrisanje ljudstva i tehnike Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti, kao i njihovih rezervi i baziranja u Sumskoj oblasti.

  • Od početka borbi na kurskom pravcu, poginulo je i ranjeno više od 25.943 ukrajinskih vojnika, a uništeno 175 tenkova, 92 borbena vozila pešadije, 103 oklopna transportera, 989 borbenih oklopnih vozila, 681 automobil, 224 artiljerijska oruđa, 38 lansera višecevnih raketnih sistema.

Brifing ruskog Ministarstva odbrane:

  • Ruska vojska oslobodila je naselja Serebrjanka i Nikolajevka u DNR
  • PVO Rusije je tokom prethodnog dana oborila 14 granata „hajmars“ i 78 ukrajinskih dronova
  • Pomorska avijacija Crnomorske flote tokom prethodnog dana oborila je u severozapadnom delu Crnog mora četiri bespilotna čamca Oružanih snaga Ukrajine
  • Ukrajinske snage izgubile su više od 510 pripadnika u zoni odgovornosti grupe „Zapad“
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom proteklog dana gotovo 115 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Istok“
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 90 vojnika u zoni odgovornosti grupe snaga „Dnjepar“ i dva skladišta municije
  • Jedinice grupe snaga „Jug“ uništile su formacije Oružanih snaga Ukrajine na području Slavjanska u DNR
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su u zoni odgovornosti grupe snaga „Jug“ više od 800 vojnika
  • Oružane snage Rusije uništile su infrastrukturu vojnih aerodroma, skladište goriva, lokacije gde se čuvaju bespilotni čamci, pogone za montažu dronova ukrajinske vojske
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su u zoni odgovornosti grupe snaga „Centar“ gotovo 450 vojnika
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 100 vojnika zbog dejstava grupe „Sever“.

Vazduhoplovne snage Ukrajine: Oboreno 57 ruskih dronova u 12 regiona

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je 57 ruskih dronova u 12 regiona širom zemlje, saopštile su vazduhoplovne snage.

Vazduhoplovstvo je saopštilo da su ruske snage lansirale 81 dron i napale južni region Odese projektilom.

Haubice „msta B“ desantnih snaga uništile pešadiju

Haubice „msta B“ desantnih snaga uništile su pešadiju Oružanih snaga Ukrajine u pograničnom delu Kurske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Posada ruskog Su-34 izvela napad na ljudstvo i uporište

Posada lovca Su-34 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izvela je napad na ljudstvo i uporište Oružanih snaga Ukrajine u pograničnom rejonu Kurske oblasti, prenelo je rusko Ministarstvo odbrane.


Artiljerijsko oruđe 2S19 „msta S“ grupe „Dnjepar“ uništilo grupisanje

Artiljerijsko oruđe 2S19 „msta S“ grupe „Dnjepar“ uništilo je grupisanje ukrajinske vojske koji su zauzeli utvrđene položaje na desnoj obali Dnjepra na hersonskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Dronovi Tihookeanske flote uništili ljudstvo

Dronovi Tihookeanske flote uništili su ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine u skloništu i toranj sa repetitorom signala veze kod Ugljedara, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Centar zauzeo selo Mihajlovka ​

Jurišne jedinice grupe „Centar“ upotrebile su taktiku ulaska u manjim grupama prilikom zauzimanja sela Mihajlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Ulazak u selo je vršen u manjim grupama, koje su se kretale od zaklona do zaklona i koristile maskirne zemunice u šumskim pojasevima. Korigovanje dejstava vršile su posade bespilotnih letelica u saradnji sa artiljerijskim odredima, avijacijom i drugim jedinicama. Jaku vatrenu podršku jurišnim grupama vršili su udarni FPV dronovi koji su izbacivali neprijatelja iz utvrđenja“, navodi se u saopštenju.
Takođe se dodaje da je tokom ofanzive uništen veliki broj vojnika i vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine, među kojima su i borbena vozila pešadije i oklopni transporteri.

Jug uništio sakrivenu pešadiju

Haubice D-30 grupe snaga „Jug“ uništile su sakrivenu pešadiju Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu specijalne vojne operacije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U Ukrajini oko 15 hiljada plaćenika iz više od sto zemalja 

Od početka specijalne operacije u Ukrajinu je došlo oko 15 hiljada plaćenika iz više od sto zemalja kako bi učestvovali u borbama protiv ruske vojske, navodi se u nedeljnom izveštaju o zločinima u Ukrajini specijalnog predstavnika Ministarstva spoljnih poslova Rusije za zločine kijevskog režima Rodiona Mirošnika.
On je dodao da vrbovanje plaćenika za Oružane snage Ukrajine aktivno sprovode desničarske ekstremističke i neonacističke organizacije u Nemačkoj („Treći put“ i „Nacionalna-demokratska partija Nemačke“), „Španska falanga“, „Češki borci u Ukrajini“, „Britanska pomoć Ukrajini“, italijanska „Forca nova“ i „Kaza paund“, portugalsko „Arijsko bratstvo“, „Portugal hamerskins“, „Nacionalni front“, „Nacionalni otpor“, „Novi društveni poredak“.

Tokom noći uništena četiri ukrajinska bespilotna čamca

Na Crnom moru su tokom noći uništena četiri ukrajinska bespilotna čamca, dok je iznad Krima oboreno 10 dronova, a četiri iznad Rostovske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Udar na štab Državnog istražnog biroa Ukrajine

Ruska vojska izvela je udar na štab Državnog istražnog biroa Ukrajine u Zaporožju, rekao je za Sputnjik predsednik komisije Javne komore Rusije za pitanja suvereniteta i kopredsednik Koordinacionog saveta za integraciju novih regiona Vladimir Rogov.

Pogledajte više