STRUČNJACI IZ NASE UPOZORILI: U ovoj zemlji neće moći da se živi za 30 godina

Dejana Kalinić 22. 10. 2024. u 19:26

NASA je danas izdala upozorenje da će u određenim delovima Španije, uključujući Madrid, Valensiju i Andaluziju, zbog klimatskih promena, za 30 godina biti previše toplo za život.

Foto: Printskrin Youtube/ Must Do Travels

Studija NASA pod nazivom ''Pretoplo: kako klimatske promene mogu učiniti da neka mesta budu previše vrela za život'' upozorava da će osim delova Španije, do 2050. područja kao što su Južna Azija, Persijski zaliv, Crveno more i istočna Kina biti toliko topla da život neće biti održiv.

Istovremeno, studija napominje da će slične temperature pogoditi delove jugoistočne Azije i Brazil do 2070, prenosi Jurovikli.

- Događaji poput toplotnog talasa 2003. u Evropi, koji je odneo više od 70.000 života, postaće sve češći i ozbiljniji od 2040-ih pa nadalje. Ljudi koji već žive na 'vrelim mestima' moraće da se prilagode još dužim periodima toplotnih talasa, dok će oni koji žive u hladnijim gradovima biti izloženi ekstremnim vrućinama na koje nisu navikli' - navode stručnjaci.

Eksperti upozoravaju da će veliki gradovi morati da se prilagode pre 2050, posebno kada je u pitanju adekvatna klimatizacija, kao i da je neophodno rešiti problem nedostatka zelenih površina u urbanim regijama,

Zdravstveni problemi kao što su dehidratacija, toplotni udar i kardovaskularne bolesti postaće češći, upozoravaju stručnjaci.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: PUSTOŠ POSLE POPLAVA U ČEŠKOJ: Prijavljeni prvi smrtni slučajevi

Pogledajte više