NESVAKIDAŠNJA AKCIJA SPASAVANJA TRAJALA 7 SATI: Žena htela da dohvati telefon, pa se naglavačke zaglavila među stenama (FOTO)

Dejana Kalinić 22. 10. 2024. u 18:17

SAMO bosi tabani žene mogu se videti na fotografijama incidenta koje je na društvenim mrežama objavila Hitna pomoć Novog Južnog Velsa. Žena je sa prijateljima šetala privatnim imanjem u Laguni u dolini Hanter, oko 120 kilometara od Sidneja, kada joj je ispao telefon.

Foto: Unsplash

Dok je pokušavala da ga izvuče, skliznula je licem u 3 metra duboku pukotinu između dve velike gromade i njeni prijatelji nisu mogli da je izvuku. Spasilačke službe nisu zvanično objavile ime žene, ali su iz policije naveli da ima 23 godine.

- U tom području nema telefonskog signala, pa su njeni prijatelji morali da je ostave kako bi telefonirali za pomoć - rekao je specijalista hitne pomoći Piter Vots, a piše Si-En-En.

Kada je ekipa stigla, sve što su mogli da vide bila su ženina stopala između razmaka u stenama: "Moja prva misao je bila, 'kako ćemo je izvući odavde'? Jer nikada nisam naišao na ovako nešto. U našoj obuci pokrivali smo spašavanje u rovovima, zatvorenom prostoru i vertikalno spašavanje, a ovo je bila neka vrsta spajanja svih tih stvari u jednu", ističe Vots.

Delikatna spasilačka operacija

Sedam sati policija, hitna pomoć, vatrogasci i dobrovoljne spasilačke ekipe radile su na njenom oslobađanju. Spasioci su joj savetovali da ostane mirna, brinuli su se da bi, ako se pomeri, mogla da sklizne dalje niz rupu, zbog čega bi bilo još teže doći do nje.

Već je bilo dovoljno teško ukloniti okolne stene bez potrebe da se kopa dublje.

- Bili smo zabrinuti, da kad god pomerimo kamen, ako padne u pogrešnom pravcu, on će pasti na nju. Ali bila je tako mirna i pribrana, bio sam veoma impresioniran. Ja bih bio izbezumljen. Nije bila u panici. Međutim, ponekad se činilo da je utihnula - rekao je Vots.

Naglašeno je da su svi bili zabrinuti zbog toga što je dugo bila naopačke, jer bi možda patila od posledica preteranog pritiska na udove. Bilo je potrebno nekoliko sati pre nego što je uklonjeno dovoljno kamena da bi spasioci prvo pristupili jednoj, a zatim drugoj nozi. Bilo je komplikovanno izvući je, ali srećom sve se dobro završilo.

- Bila je umorna i vrtelo joj se u glavi. Čudom se spasila samo sa manjim ogrebotinama i modricama - priča.

Žena je prebačena u bolnicu na posmatranje, njen telefon je ostao zarobljen između stena.

(RT Blakan)

BONUS VIDEO: SVETSKO PRVENSTVO U TANGU: Pogledajte plesače kako se takmiče u najzanosnijem plesu

Pogledajte više