SI DOPUTOVAO U KAZANJ NA SAMIT BRIKS-A: Danas se sastaje sa Putinom

Tanjug 22. 10. 2024. u 11:15

KINESKI predsednik Si Đinping doputovao je danas u ruski grad Kazanj na 16. samit BRIKS-a, a za danas je planiran i susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Printskrin: Telegram/Sputnik Srbija

Planirano je da Putin i Si na marginama samita razmene mišljenja o međunarodnim i regionalnim pitanjima, saopštio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lin Đian na konferenciji za novinare, prenosi RIA Novosti

Sastanak dvojice lidera ranije je najavio i pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

U Kazanju danas počinje samit lidera BRIKS-a, koji će pod motom "Jačanje multilateralizma za pravedan globalni razvoj i bezbednost" trajati do 24. oktobra.

Ovo će biti prvi samit nakon proširenja BRIKS-a pa će, osim zemalja osnivača Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike, učestvovati i Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati i Etiopija, koji su od 1. januara ove godine postali članice.

U Moskvi je saopšteno da će na samitu BRIKS-a biti predstavljeno 36 zemalja, od kojih 22 na najvišem nivou, kao i rukovodstvo šest međunarodnih organizacija.

Između ostalih, najavljen je dolazak lidera Kine Si Đinpinga, Irana Masuda Pezeškijana, Turske Redžepa Tajipa Erdogana i Indije Narendre Modija, kao i generalnog sekretara UN Antonija Guteresa.

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više