HEZBOLAH MENJA STRATEGIJU, U TEL AVIVU PROGLAŠENO VANREDNO STANJE: Najnoviji detalji sukoba u Libanu (FOTO/VIDEO)

Jovana Švedić

22. 10. 2024. u 12:08

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken sleteo je u Izrael da bi održao razgovore sa zvaničnicima usred pojačane razmene vatre između vojske i Hezbolaha. U raketnom napadu Hezbolaha jedna osoba je povređena i pričinjena je materijalna šteta u gradu na severu Izraela, javljaju lokalni mediji. Grupa tvrdi da je izvršila napade na pomorsku bazu "Stela Maris" severozapadno od primorskog grada Haife i vojnu bazu južno od Tel Aviva.

Foto: Društvene mreže

U Tel Avivu proglašeno vanredno stanje

Sav vazdušni saobraćaj na aerodromu Ben Gurion je zaustavljen, a izraelska vojska je proglasila vanredno stanje u oblasti Tel Aviva, saopštili su izraelski mediji.

Iz Libana je ispaljeno 20 raketa prema Tel Avivu, Gornjoj Galileji i severnoj Golanskoj visoravni.

Hezbolah je takođe izjavio da su bombardovali Nirit Dom u predgrađu Tel Aviva kvalitativnim projektilima.

Hezbolah menja strategiju

Kako navode analitičari, Hezbolah po prvi put koristi rakete srednjeg dometa, što su primetili u najnovijem napadu u Tel Avivu i Haifi.

Više puta su gađali obaveštajnu kancelariju u Tel Avivu i pomorsku bazu u Haifi.

Takođe je primećeno i artiljerijsko granatiranje u blizini izraelske granice na severu.

Prošle nedelje, Hezbolah je rekao da će promeniti svoju strategiju kada je u pitanju odnos sa Izraelom i pokazati ''za šta su sposobni".

- Ova upotreba projektila srednjeg dometa je nešto što ranije nismo videli, ali je verovatno nešto što ćemo viđati iznova i iznova - navodi se u analizi Al Džazire.

Broj poginulih porastao na 13 u izraelskom napadu u blizini bolnice

Ministarstvo zdravlja kaže da je među poginulima i jedno dete, a 57 je ranjeno u napadu u blizini bolnice u južnom Bejrutu prethodne noći, revidirajući naviše prvobitni broj od četiri.

Broj ranjenih u napadu u blizini bolnice Rafik Hariri ranije je prijavljen kao 32.

Bolnica je najveća javna zdravstvena ustanova u Libanu, koja se nalazi nekoliko kilometara od centra grada, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Izraelska vojska izdala naređenje za evakuaciju El Hauša

- Izraelska vojska operiše u vašem gradu i nema nameru da vam naudi - rekao je Avičaj Adrai, portparol vojske koji govori arapski, na Iksu.

- Radi sopstvene bezbednosti morate odmah da evakuišete svoje domove i pomerite se najmanje jedan kilometar van grada. Svako ko je u blizini elemenata, objekata i borbene opreme Hezbolaha dovodi svoj život u opasnost - dodao je on.

Humanitarna situacija u Libanu se brzo pogoršava

Zeina Salhani iz grupe za pomoć humanosti i inkluziji kaže da tim i partneri nevladine organizacije pokušavaju da odgovore na potrebe raseljenih lica u Bejrutu, na severu i u drugim oblastima.

Reč je o ogromnim potrebama jer se humanitarna situacija brzo pogoršala, rekla je za Al Džaziru i dodala da je oko 1,5 miliona ljudi brzo raseljeno u sigurnija područja zemlje.

- Liban je takođe svedok ekonomskog kolapsa, sa preko 80 odsto stanovništva ispod granice siromaštva. Zemlja takođe ugošćuje 1,5 miliona sirijskih izbeglica i ima urušen zdravstveni sistem, što situaciju čini sve težom - rekla je ona.

Severna izraelska bolnica primila 16 ranjenih vojnika

Izraelski mediji pišu da su vojnici povređeni u intenzivnim borbama na jugu Libana pristigli u medicinski centar Ziv u Safetu na severu Izraela.

Dodaje se da ih je služba hitne pomoći odmah zbrinula, osim jednog vojnika koji je prebačen na odeljenje ortopedije.

U raketnom napadu Hezbolaha povređen jedan čovek na severu Izraela

Prema izveštajima izraelskih medija, hitna služba Magen David Adom saopštila je da je muškarac ranjen u gradu Magan Majkl od fragmenata presretača.

Takođe navode da je stambena zgrada kao i nekoliko automobila oštećeno u gradu na severu Izraela usled pada gelera nakon presretanja raketa ispaljenih iz Libana.

Libanska grupa Hezbolah ispalila je ujutru rakete srednjeg dometa na severni Izrael i Tel Aviv u centralnom regionu, a izraelska vojska je izvestila da su se sirene neprijateljskih aviona oglasile u ciljanim oblastima.

(Al Džazira/Palestine Chronicle/ Tajmz of Izrael)

Pogledajte više