PREGAZE SVE PRED SOBOM, PA POBEGNU: Vozači na francuskim drumovima sve češće odbijaju da se zaustave pred policijom i izazivaju tragedije

Fenomen odbijanja policijske kontrole duboko je pustio korenje na francuskim drumovima.

Foto: Goran Čvorović

Nedavna smrt dostavljača hrane na motociklu samo je jedna u nizu tragedija koja se događaju zbog toga što neki vozači odbijaju da se zaustave i, umesto da pokažu dokumenta snagama reda, u poslednjem trenutku dodatno pritisnu papučicu za gas.

Ni kriv ni dužan, raznosač hrane star 40 godina našao se sredinom prošlog meseca na putu jednom takvom pomahnitalom šoferu koji je za volanom džipa nastojao da izbegne policijsku poteru. Patrola je uzalud pokušala da pomogne motoristi koji je umirao na asfaltu. Nedaleko odatle u severoistočnom pariskom predgrađu, blizu jednog parka, ubrzo je pronađen zapaljeni automobil skupe nemačke marke koji je pokosio motociklistu. Od vozača nije bilo ni traga ni glasa.

Krajem avgusta, čitavu Francusku potresla je vest da je žandarmerijski narednik Erik Komen (54) ubijen tako što je na njega naleteo vozač prilikom neuspešnog pokušaja da na auto-putu nedaleko od Kana zaustavi jedno vozilo. Vinovnik star 39 godina, koji je pobegao s mesta nesreće, brzo je uhapšen. Utvrđeno je da je bio pod dejstvom alkohola. Iza sebe već ima podebeo kriminalni dosije sa deset sudskih presuda. Između ostalog, odbio je da se zaustavi prilikom policijske kontrole 2012. godine, vozio je bez dozvole 2014, a uhvaćen je i pijan za volanom 2023.

Supruga ubijenog žandarma Armoni Komen je poručila da je "Francuska ubila njenog muža", time što ima "preveliku toleranciju" prema delikventima. Ova njena izjava izazvala je veliki odjek u zemlji. Posle toga dobila je i pretnje preko interneta.

STRADAJU NA OBE STRANE

Tragedija ima u oba smera. Sredinom 2023. godine, u Nanteru nedaleko od Pariza, policijskim metkom ubijen je mladić Nael Merzuk (17), posle odbijanja da se zaustavi, prema verziji policajca, dok su svedoci u kolima govorili suprotno. Ova drama izazvala je seriju velikih protesta u francuskim gradovima. Pre dve godine, policajac je ubio mladića koji je iza sebe imao više sudskih presuda zbog posedovanja droge i vožnje bez dozvole. I ovoga puta je vozio bez dozvole, u ukradenim kolima. Do pucnja je došlo posle duge jurnjave kolima, ali su snimci na društvenim mrežama pokazali da policajac nije bio u direktnoj opasnosti kada je povukao oroz.

Slučajevi odbijanja policijske kontrole počeli su znatnije da se primećuju 2016. godine i bili su u porastu do 2021, da bi zatim nakratko opali, čemu je verovatno kumovao i karantin zbog korone, da bi naprosto eksplodirali u poslednje vreme. U prošloj godini, zabeleženo je 23.300 slučajeva. Od toga, u ogromnom broju dovedena je u opasnost druga osoba, često upravo čuvari reda koji pokušavaju da ih zaustave.

Trenutno, u proseku vozači odbijaju da se zaustave na policijsku naredbu svakih 17 minuta. Vlasti su povećale kaznu za ovaj delikt ukoliko se dovede u opasnost život drugog lica, s 5 na 7 godina zatvora uz zabranu ponovnog polaganja vozačkog ispita, ali izgleda da to nije osujetilo najtvrdokornije.

Različiti su razlozi zbog kojih neki odbijaju da se zaustave. Između ostalog, to čine da bi izbegli gonjenje jer voze bez dozvole. Računa se da u Francuskoj, među 38 miliona ljudi koji sedaju za volan, ima oko 800.000 onih bez vozačkih isprava. Mnogi od njih su izgubili maksimalnih 12 poena zbog telefoniranja, alkohola, brze vožnje i drugih prekršaja, a nisu ponovo polagali. Kasnije se uglavnom pravdaju da im je automobil neophodan da bi išli na posao.

Među onima koji odbijaju da se zaustave su i delikventi, dileri, vozači pod dejstvom alkohola i narkotika, neki koje policija juri zbog drugih prekršaja, mladi koji još nemaju pravo da polažu vozačkih ispit, ali ima i onih koji na ovaj način prkose ljudima u uniformi.

Pogledajte više