NACISTIČKA PROŠLOST PODSTREK RAKETAMA: Kanada je jedan od najrevnosnijih izvora za pružanje pomoći Ukrajini

A. V. V. 22. 10. 2024. u 06:15

PAKET vojne pomoći od 47 miliona dolara na ukrajinsku adresu stiže ponovo iz Kanade, zemlje koja od početka rata bezrezervno podržava Kijev.

Foto: Jutjub printskrin/CBC News: The National

 Sada je najavila da će na istok uputiti malokalibarsko oružje, municiju i zaštitnu opremu. Deo kolača otići će za obuku ukrajinskih trupa, dok je pomoć deo vojnog finansiranja od 360 miliona dolara, koje je kanadski premijer Džastin Trudo poslao u julu.

Vojna pomoć pruža Ukrajini važne resurse potrebne za odbranu od ruske agresije. Kanada će nastaviti da čini ono što je potrebno da pomogne Ukrajini da ostvari pobedu - izjavio je kanadski ministar odbrane Bil Bler.

Trudo je nadavno izjavio da Kanada podržava Ukrajinu da koristi oružje dugog dometa na teritoriji Rusije, što Kijev traži već mesecima. Istakao je da je to neophodno da bi "sprečila i zaustavila sposobnost Rusije da degradira ukrajinsku civilnu infrastrukturu".

Državni vrh je, dakle, danas nedvosmisleno uz Ukrajinu, a još snažnije protiv Rusije. Intenzivna podrška Otave kao jednog od vodećih pomagača Kijevu nije slučajna kada se zna da u Kanadi živi više od 1.200.000 Ukrajinca, koji su se tu pretežno naselili posle Drugog svetskog rata. Mnogi su se doselili u daleku zemlju bežeći od neslavne, nacističke prošlosti. Duge senke prošlosti sada, međutim, isplivavaju na površinu, sa novim sukobom u Ukrajini.

Studirala ruski na Harvardu

ZAMENICA premijera Frilandova je studirala ruski jezik i istoriju na Harvardu, dok je pre političke karijere radila kao novinarka. Bila je i šef moskovskog biroa za londonski "Fajnenšel tajms". Dugo je bila u sukobu sa ruskom vladom zbog njene otvorene podrške Ukrajini i njenih knjiga koje razotkrivaju uticaj ruskih oligarha. Njoj je pre nekoliko godina kao opozicionom članu u Donjem domu Kanade, bio zabranjen ulazak u Rusiju zajedno sa desetak drugih istaknutih Kanađana u znak odmazde za sankcije koje je Kanada uvela nakon ruske aneksije Krima, izvestio je ranije "Vašington post".

Pre godinu dana Kanadu je potresao skandal kada su članovi kanadskog parlamenta u društvu premijera Džastina Trudoa i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog pozdravili ovacijama ukrajinskog nacistu Jaroslava Hunku (98). Hunka je, inače, bivši pripadnik dobrovoljačke divizije Vafen SS, čiji su deo bili ukrajinski nacisti, a koja je bila poznata po zločinima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.

Zbog klicanja Hunki javnosti se izvinio i kanadski premijer, rekavši da su prisutni skandirali "nesvesni konteksta", dok je predsedavajući Donjeg doma parlamenta Entoni Rot, koji je za govornicom odao počast Hunki predstavivši ga kao "borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svetskog rata", bio prinuđen da podnese ostavku.

A nedavno se u žiži javnosti našla i aktuelna zamenica premijera Kristija Frilend zbog ruskog dokumentarnog filma koji je trebalo da bude prikazan u okviru filmskog festivala u Torontu. Film je zabranjen, ali na površinu je isplivalo njeno poreklo. Njen je deda bio Mihail Čomijak, rođeni Ukrajinac, za koga postoje informacije da je sarađivao sa nacistima u okupiranoj Poljskoj.

Ona je negirala vezu sa Čomijakom koji je proveo rat radeći za nemačku vojnu obaveštajnu službu kao urednik uticajnih ukrajinskih novina koji slave Alolfa Hitlera. Posle rata, Čomijak i njegova porodica su otišli u Kanadu, zajedno sa hiljadama drugih ukrajinskih nacističkih kolaboracionista i bivših esesovaca. Postao je istaknuti član velike ukrajinske kanadske zajednice u provinciji Alberta, gde je rođena i Frilendova.

Pogledajte više