MOLDAVIJA "NA MIŠIćE" U EU: Tesan rezultat jučerašnjeg referenduma

I. Stanojević 21. 10. 2024. u 16:13

MIMO očekivanja, referendum o pridruživanju Moldavije Evropskoj uniji, nije glatko doneo rezultat u korist Brisela.

Foto: Tanjug/AP

Više od polovine građana glasalo je, doduše "za", što je dovoljno za odluku da li će ova zemlja krenuti put evropske porodice. Međutim, jučerašnje izjašnjavanje naroda, nesumnjivo je potvrdilo duboke podele u društvu kad je u pitanju budućnost uz Rusiju, za koju je vežu bliske veze, ili pak, uz Zapad.

Sa bezmalo svim prebrojanim glasovima, u korist briselske opcije izjasnilo se 50,39 odsto. Ova tromilionska zemlja, koja se graniči i sa Rumunijom, otvorila je, tako, vrata svom putu ka EU, ali ne i širom. Prethodno su, delimični rezultati, pokazali da je 57 odsto Moldavaca neodlučno u vezi sa pristupanjem Uniji, da bi se, tokom današeg dana, situacija menjala u korist priključivanja, za šta su, kažu analitičari, zaslužni glasovi dijaspore, koja je uglavnom proevropski orijentisana.

U oblasti Gagauzija na jugozapadu Moldavije, posle obrade svih glasačkih listića, 94,84 odsto birača glasalo je protiv integracije republike u EU, dok je samo 5,16 podržalo tu inicijativu. U Pridnjestrovlju, gde su prebrojani svi glasovi, protiv evropskih integracija bilo je 62,56 odsto birača, a 37,44 odsto glasača, zaokružilo je "za". I izbori i referendum, ocenjeni su kao uspešni, pošto je izlaznost u oba slučaja premašila potrebnu granicu od 33,3 odsto, odnosno, dostigla 51,7 procenata upisanih birača.

Građani su na referendumu odgovarali na pitanje "Da li podržavate promenu Ustava da bi Republika Moldavija ušla u EU?" Glasanje je, kako ističu zapadni mediji, "bilo narušeno navodima o ruskom mešanju, usred rata u susednoj Ukrajini. Rezultat je bio, najblaže rečeno tesan, u jednom trenutku, razlika je iznosila 79 glasova!

Iako daleko od velikog uspeha, rezultati glasanja idu i u korist aktuelne predsednice Maje Sandu, takođe proevropski nastrojene. Ona se minulog vikenda nadmetala na istovremeno održanim predsedničkim izborima, nastojeći da zadrži svoju poziciju. Tokom prepodneva, na osnovu 97,7 odsto prebrojanih glasova, imala je podršku 41,91 odsto birača. Na drugom mestu je kandidat Partije socijalista Aleksandar Stojanoglo, smenjen sa mesta republičkog generalnog tužioca i rodom je iz Gagauzije, a kog je podržalo 26,35 odsto birača. On smatra da odnosi Moldavije sa EU ne bi trebalo da naškode tradicionalnom partnerstvu sa Rusijom i Zajednicom nezavisnih država (ZND) u celini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da predsednica Moldavije Maja Sandu, mora da iznese dokaze o svojim tvrdnjama da se Rusija mešala u izbore u toj zemlji, jer je reč o ozbiljnoj optužbi.

- Ona mora da iznese dokaze - rekao je Peskov odgovarajući na pitanje kakva je reakcija Kremlja na optužbe Sanduove povodom navodnog mešanja Rusije u izbore koji su održani u nedelju i njene izjave da "kriminalne grupe" u toj zemlji, "rade sa stranim snagama" u napadu na Kišinjev. - Prvo, nije rečeno o čemu tačno pričamo. Drugo, to je prilično ozbiljna optužba protiv tih istih kriminalnih grupa, i neka vrsta dokaza mora da bude predstavljena javnosti. Odnosno, ako ona kaže da nije dobila glasove zbog određenih kriminalnih grupa, mora za to da pruži dokaze.

Kako je prenela RIA Novosti, Peskov je dodao da bi bilo dobro da Sandu objasni broj glasova onih koji nisu glasali za nju. "Da li su to takođe kriminalne grupe, ili ona misli da su građani Moldavije koji je ne podržavaju povezani sa kriminalnim grupama", upitao je Peskov.


 

Pogledajte više