NETANIJAHU LJUT I NA OPOZICIJU : Izrael nastavlja da ratuje na više frontova

I. Stanojević 21. 10. 2024. u 12:17

VOJNE akcije Tel Aviva se nastavljaju, dok mirovni izaslanik UN za Bliski istok Tor Venesland uzaludno osuđuje bombardovanje Pojasa Gaze u kom je poginulo, ili pod ruševinama nestalo 87 ljudi, što je najviše stradalih u poslednjih nekoliko meseci.

Tanjug

UN upozoravaju i na gotovo potpun nedostatak humanitarne pomoći za stanovništvo okupirane palestinske enklave na severu.

Izraelske vazduhoplovne snage (IAF) pogodile su, za 24 sata, oko 175 ciljeva koji pripadaju Hamasu i Hezbolahu, u Gazi i Libanu, saopštila je juče izraelska vojska (IDF). Više od 65 operativaca Hezbolaha ubijeno je u izraelskim vazdušnim napadima na jugu Libana. Izraelske vazduhoplovne snage pogodile su desetine meta Hezbolaha, dok četiri divizije nastavljaju da deluju na terenu protiv libanske terorističke grupe, prenosi Tajms of Izrael.

Kasem u Teheranu

ZAMENIK generalnog sekretara Hezbolaha, Naim Kasem, boravi u Teheranu pošto je pobegao iz Libana iranskim avionom pre više od dve nedelje, preneo je list "Erem njuz" sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Kasem je navodno napustio Bejrut 5. oktobra avionom koji je koristio šef diplomatije Teherana Abas Arakči, tokom državne posete Libanu i Siriji. Kasemov transfer su naredili najviši iranski lideri iz straha da će ga ubiti izraelske snage. Kasem je upozorio na novu bliskoistočnu pretnju koju čine izraelska i američka politika, pozivajući na prekid vatre u Gazi.

Borbeni avioni napali su juče ujutru komandni centar Hezbolahove obaveštajne jedinice i podzemnu fabriku oružja u Bejrutu, saopštio je IDF, dodajući da je, pre toga, izdao upozorenje za evakuaciju civila u tom području. U odvojenim napadima Izraela na ciljeve na jugu Libana pogođena su i likvidirana tri istaknuta operativca Hezbolaha. IDF ih imenuje kao Al-Hadž Abasa Salameha, visokog člana Hezbolahovog Južnog fronta, Redu Abasa Udu, specijalistu za komunikacije, i Ahmeda Alija Huseina koji je, kako se navodi, odgovoran za proizvodnju oružja.

Najmanje dva izraelska vazdušna udara pogodila su rano jutros Bejrut, a u napadu izraelskih snaga na stambeni objekat u Nabatiji na jugu Libana ubijene su četiri osobe. Kako prenosi Al Džazira, izraelski avioni gađaju Bejrut, a iznad glavnog grada Libana nadvio se gust dim. Napad je usledio pošto je Izrael u subotu izveo najmanje deset vazdušnih udara na južno predgrađe Bejruta, Dahiju.

Tanjug

Još se nisu pojavili izveštaji o žrtvama ili razmerama razaranja u Dahiji, koja je juče ujutru ponovo gađana. U izraelskom napadu na stambeni objekat u gradu Nabatija na jugu Libana, ubijene su četiri osobe, javila je libanska televizija Al Majadin. Tri osobe su poginule, a više njih je povređeno u jučerašnjem bombardovanju izraelskih snaga izbegličkog kampa Džabalija, na severu Pojasa Gaze. Tokom noći između subote i nedelje, izraelske trupe su nastavile da intenzivno bombarduju logor i grad Džabalija i okolinu.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu sazvao je za sinoć sednicu svog kabineta za bezbednost, u vojnom štabu Kirja, u Tel Avivu. Bezbednjaci su se okupili u trenutku kad Izrael nastavlja da se priprema za napad na Iran, kao odgovor na napad balističkim raketama iz te zemlje 1. oktobra. Posle toga, podsećaju svetski mediji, Netanijahu je poručio da napad nije uspeo, ali da je Iran napravio "veliku grešku i da će platiti za to".

Student prekinuo Kamalu

JEDAN student prekinuo je govor potpredsednice SAD i demokratske predsedničke kandidatkinje Kamale Haris na Univerzitetu u Milvokiju, optužujući Izrael da je počinio "genocid" tokom operacije protiv palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze. "Poštujem vaše pravo da govorite. Znam o čemu pričate. Želim prekid vatre", odgovorila je Harisova. Obezbeđenje je zatim izvelo studenta iz sale, dok je govorio o broju žrtava u Gazi, a Harisova je rekla da nije došla da govori o Gazi, ali da je to realnost. Pojedini mediji pišu da se, izjavom da je to realnost, saglasila sa tvrdnjom studenta da je Izrael počinio "genocid", dok drugi smatraju da se složila s njegovom izjavom o broju žrtava u palestinskoj enklavi, iza kog stoji Ministrastvo zdravlja u Gazi.

Netanijahu i njegova vladajuća desničarska partija Likud oštro su kritikovali lidera opozicije Jaira Lapida i šefa Nacionalne jedinstvene stranke Benija Ganca, što nisu osudili subotnji pokušaj napada dronom na Netanijahuovu rezidenciju u Cezareji, poručivši da je "ćutanje isto što i saglasnost".

- Više od 24 sata prošlo je od iranskog pokušaja ubistva premijera Izraela, a čelnici opozicije, Jair Lapid i Beni Ganc, nisu objavili ni reč osude protiv naših neprijatelja. U značajnom trenutku nisu uspeli da prevaziđu sitne političke kalkulacije i svoj veliki ego. To je sramota - ocenio je portparol Likuda.

Tanjug

Palestinski pokret Fatah optužio je juče Izrael za masakr u Bejt Lahiji u severnom Pojasu Gaze, zahtevajući da međunarodna zajednica zaustavi "sistematski izraelski genocid" nad palestinskim narodom kojim se, kako navodi, krše svi humanitarni i pravni standardi.

- Zločin okupacionih snaga, čije su mete bile žene i deca, deo je cionističke zločinačke serije raseljavanja našeg naroda, koja nije prestala od početka okupacije, posebno brutalne agresije na Pojas Gaze. Palestinski narod je podvrgnut organizovanom ratu do istrebljenja koji vodi ekstremno desničarska vlada u Izraelu - navodi se u saopštenju, prenosi palestinska agencija VAFA.

Fatah poziva zemlje slobodnog sveta i sve međunarodne organizacije za ljudska prava i pravne institucije da stanu uz palestinski narod i "obuzdaju Izrael u ratu do uništenja".

Pogledajte više