IZRAELSKE VLASTI ZAHTEVAJU "SLOBODU DA SPROVODE OPERACIJE" U LIBANU: Bela kuća i ambasada u Vašingtonu odbile da komentarišu

Tanjug

21. 10. 2024. u 07:26

IZRAEL želi da aktivno sprovodi razoružavanje Hezbolaha na jugu Libana i da zadrži nesmetan pristup libanskom vazdušnom prostoru u okviru bilo kakvog sporazuma o prekidu vatre kojim bi se okončao rat u toj oblasti, navedeno je u izveštaju koji detaljno opisuje zahteve koje je Izrael preneo Beloj kući.

Foto Shutterstock

Pozivajući se na američke i izraelske zvaničnike, portal Axios je preneo da su ovi zahtevi uključeni u dokument koji je sastavila izraelska vlast, a koji je dostavljen izaslaniku Bele kuće Ejmosu Hohštajnu uoči njegove današnje posete tom regionu, prenosi Tajms of Izrael.

Prema ovim izvorima, Izrael želi da bude u mogućnosti da sprovodi "aktivnu primenu" Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1701, koja zahteva da libanska vojska bude jedina snaga opremljena oružjem na jugu Libana. Izraelske vlasti takođe zahtevaju slobodu da sprovode svoje operacije u libanskom vazdušnom prostoru.

Izrael tvrdi da se Rezolucija SB UN 1701 od usvajanja 2006. godine uglavnom nije sprovodila što je, kako navodi, omogućilo Hezbolahu da stvori značajne zalihe oružja i osnaži svoje odbrambene kapacitete, pri čemu ni mirovne snage UNIFIL ni libanska vojska nisu bili spremni da se suprotstave toj militantnoj grupi koju podržava Iran.

- Naša glavna poruka glasi da, ako libanska vojska i UNIFIL urade više, Izraelske odbrambene snage (IDF) će uraditi manje, i obrnuto - preneo je TOI citirajući jednog izraelskog zvaničnika.

Isti izvor navodi da SAD podržavaju jačanje mandata UNIFIL-a i libanske vojske kako bi se bolje suprotstavili Hezbolahu.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je za portal Axios da je malo verovatno da će libanske vlasti i međunarodna zajednica prihvatiti predlog Izraela za prekid vatre u Libanu.

U izveštaju se navodi da bi taj predlog "drastično podrio suverenitet Libana", prenosi Tajms of Izrael.

Izraelski zahtevi uključuju mogućnost aktivnog sprovođenja razoružavanja Hezbolaha na jugu Libana i zadržavanje mogućnosti nesmetanog pristupa libanskom vazdušnom prostoru. Bela kuća i izraelska ambasada u Vašingtonu odbile su da komentarišu ovaj izveštaj.

Pozivajući se na američke i izraelske zvaničnike, portal Axios je preneo da su ovi zahtevi uključeni u dokument koji su sastavile izraelske vlasti, a koji je dostavljen izaslaniku Bele kuće Ejmosu Hohštajnu uoči njegove današnje posete tom regionu, prenosi Tajms of Izrael.

Pogledajte više