HAOS: U regionu Kazahstana gde je ubijen tinejdžer, otpušteno je rukovodstvo policije

Novosti online 20. 10. 2024. u 20:21

PO nalogu šefa Ministarstva unutrašnjih poslova Kazahstana nekoliko visokorangiranih policajaca je otpušteno u regionu Alma-Ata, gde je početkom oktobra ubijen tinejdžer.

Foto: pixabay

Pored toga, razrešen je dužnosti načelnik odeljenja policije okruga Talgar.

Reč je o ubistvu koje se dogodilo 4. oktobra. U lokalnu prodavnicu došao je agresivan kupac, sa kojim su se zaposleni sukobili zbog toga što mu nije prodato pivo posle 23 sata, preneo je Orda.kz. U prodavnici je bio i dečak od 16 godina koji je došao da vidi oca.

Posle svađe, dečakov otac je pristao da proda alkohol. I pored toga što uplatnica nije stigla, posetioca je pustio. Tinejdžer, koji je bio svedok sukoba, krenuo je za kupcem i nakon svađe ga udario u lice. Posle toga posetilac je pozvao svoje prijatelje. Došavši na lice mesta, napali su dečaka, njegovog oca i strica pištoljem i noževima. Tinejdžer je ubijen. Rođaci dečaka su rekli da su bile prisutne i njegova majka i baka.

Tužilaštvo regiona Alma-Ata izvestilo je 8. oktobra da je sedam osoba privedeno zbog sumnje da su izvršili ubistvo i da im je određen dvomesečni pritvor.

U noći 12. oktobra u kući porodice stradalog izbio je požar i objekat je potpuno izgoreo. S tim u vezi, dečakovoj porodici dato je obezbeđenje, organizovano je danonoćno dežurstvo policajaca. Otac ubijenog snimio je 14. oktobra video-snimak u kojem traži od predsednika zemlje da njegovu porodicu izvede iz oblasti Alma-Ata.

Istog dana u Talgar je upućeno osoblje Nacionalne garde Ministarstva unutrašnjih poslova Kazahstana. Sledećeg dana,  gradonačelnik grada i njegov zamenik razrešeni su svojih dužnosti. Pored toga, funkcije su izgubili zamenik tužioca oblasti Alma-Ata i tužilac okruga Talgar.

- Osnov je bio postojanje bitnih propusta u radu na nadzoru nad zakonitošću krivičnog procesa - objasnili su u Republičkom javnom tužilaštvu.

BONUS VIDEO: Viktor cepa drva da pomogne bolesnima

Pogledajte više