RUSKI SU-57 UNIŠTIO AMERIČKI HAWK? Rusko ratno vazduhoplovstvo je napalo ukrajinske PVO sisteme raspoređene oko Odese (VIDEO)

Predrag Stojković 20. 10. 2024. u 20:30

RUSKI izvori su izvestili da su 19. oktobra borbeni avioni ruskog vazduhoplovstva Su-57 Felon uništili nekoliko američkih raketnih sistema zemlja-vazduh MIM-23 HAWK isporučenih Ukrajini.

Foto printskrin youtube military update

Prema ovim izveštajima, udari su se dogodili u subotu rano ujutro na jugu Ukrajine. Na nalogu ruskog Telegrama, Fighterbomber, za koji se zna da ima veze sa ruskim vazduhoplovstvom, potvrdio je da su avioni Su-57 bili uključeni u napad, ali nije precizirao tačnu lokaciju. Veb sajt za avijaciju Avia.pro sugerisao je da su Su-57 gađali sisteme MIM-23 HAWK u blizini ili oko Odese. Preliminarni izveštaji pokazuju da je ukrajinska vojska rasporedila zastarele baterije protivvazdušne odbrane HAWK za zaštitu teretnih brodova.

-Uprkos naporima da se ojača protivvazdušna odbrana regiona, ukrajinski položaji protivvazdušne odbrane su identifikovani i napadnuti od strane ruskih borbenih aviona sa mora, preneo je Avia.pro. U napadima su navodno uništena najmanje dva lansera MIM-23 i komandno mesto AN/MSW-9 PCP, što je izazvalo požar koji su snimili svedoci.

MIM-23 HAWK (Homing All the Way Killer) je američki raketni sistem zemlja-vazduh predstavljen 1960-ih. Dizajniran da gađa neprijateljske avione na srednjim visinama, sistem HAWK je prošao kroz nekoliko nadogradnji da bi ostao efikasan u stalnom razvoju vazdušne odbrane. Njegove primarne komponente uključuju radar AN/MPQ-50 za rano upozorenje i hvatanje ciljeva i radar za kontrolu vatre AN/MPQ-46.

Foto MO Ukrajine

MIM-23B, poboljšana varijanta originalnog MIM-23A, ima maksimalni domet od oko 40 kilometara i može da dostigne visinu do 18 kilometara. Koristi poluaktivno radarsko navođenje, što zahteva da cilj bude „osvetljen“ zemaljskim radarom tokom celog leta rakete.

Teška oko 590 kilograma, raketa nosi bojevu glavu od 75 kilograma koja može da uništi bombardere, manje letelice i helikoptere. Raketa dostiže brzinu do 2,4 maha (oko 1.825 milja na sat ili 2.940 kilometara na sat).

HAWK sistemi su polupokretni, omogućavajući brzo raspoređivanje i premeštanje, ali se oslanjaju na složen kontrolni centar gde operateri prate ciljeve i lansiraju rakete.
Uprkos nadogradnji, MIM-23 HAWK je sve zastareliji, posebno protiv savremenih borbenih aviona poput ruskog Su-57. Su-57 je lovac pete generacije sa brojnim prednostima koje starijim sistemima kao što je HAWK otežavaju efikasno suprotstavljanje.

Jedna od ključnih prednosti Su-57 je njegova stelt tehnologija, koja značajno smanjuje njegov radarski potpis. Radari MIM-23 HAWK, dizajnirani za starije generacije aviona sa većim radarskim presecima, imaju probleme da otkriju i prate Su-57 na bezbednim udaljenostima.

Štaviše, Su-57 je naoružan naprednim raketama vazduh-zemlja poput H-59, koje se mogu lansirati sa udaljenosti koje su daleko izvan dometa HAWK-a. H-59 ima domet do 290 kilometara i leti na malim visinama sa velikom preciznošću, što MIM-23 HAWK čini ranjivim, jer nije dizajniran da presreće takve brze, nisko leteće rakete.

Pored toga, Su-57 je opremljen savremenim sistemima za elektronsko ratovanje (EW) koji mogu da ometaju ili zbune radare HAWK sistema, dodatno smanjujući šanse sistema protivvazdušne odbrane da uspostavi efikasan odgovor.

Od početka ruske invazije u februaru 2022. do oktobra 2024., Ukrajina je dobila nekoliko sistema protivvazdušne odbrane MIM-23 HAWK, uglavnom iz Španije i Sjedinjenih Država. Španija je bila ključni donator, prenevši ukupno 12 lansera HAWK, dovoljno za opremanje dve baterije srednjeg dometa.

Španija je prvobitno poslala šest lansera, a kasnije je dodala još šest 2023. Sjedinjene Države su takođe odigrale značajnu ulogu kupovinom i prenošenjem rashodovanih sistema HAWK, posebno sa Tajvana.

Druge zemlje su doprinele pružanjem tehničke podrške ili olakšavanjem renoviranja i transporta ovih starijih sistema. Dok tačan broj jedinica MIM-23 HAWK isporučenih Ukrajini može malo da varira zbog operativne bezbednosti, Španija i SAD ostaju primarni donatori.

Uprkos tome što su tehnološki prevaziđeni modernijim sistemima protivvazdušne odbrane, ovi HAWK sistemi nastavljaju da pružaju vrednu zaštitu srednjeg dometa, posebno nakon što su prošli kroz nekoliko programa modernizacije.

(bulgarianmilitary.com/Bojko Nikolov)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više