RAT U UKRAJINI: Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane o situaciji na Kurskom pravcu (VIDEO)

Novosti online 20. 10. 2024. u 07:41 >> 13:45

RAT u Ukrajini ušao je u 970. dan.

Foto Tanjug/AP

Uništen "strajker" udarom drona

U Harkovskoj oblasti udarom drona uništen je oklopni transporter „strajker“ ukrajinskih oružanih snaga, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Izveštaj Ministarstva odbrane o situaciji na Kurskom pravcu

Oružane snage Ukrajine izgubile su u poslednja 24 časa više od 310 vojnika na kurskom pravcu.

U borbama je uništeno i devet oklopnih vozila, među kojima borbeno vozilo pešadije, oklopni transporter M113 i sedam oklopnih vozila, kao i šest artiljerijskih oruđa i šest automobila, dve stanice za radioelektronsko ratovanje „anklav“ i radarska stanica za protivbaterijsku borbu.

Grupa „Sever“ ruskih snaga nastavila je ofanzivna dejstva u pograničnom delu Kurske oblasti i nanela poraz formacijama osam ukrajinskih brigada.

Osim toga, operativno-taktička avijacija i raketne snage izvele su napade na područja koncentrisanja i rezervi šest brigada Oružanih snaga Ukrajine u rejonima četiri naselja Sumske oblasti.

Od početka borbi na kurskom pravcu, neprijatelj je izgubio više od 25.050 vojnika, 167 tenkova, 83 borbena vozila pešadije, 103 oklopna transportera, 964 borbena oklopna vozila, 660 automobila, 210 artiljerijskih oruđa, 38 lansera raketnih sistema, uključujući devet „hajmarsa“ i šest MLRS, devet lansera protivvazdušnih raketnih sistema, 50 stanica za radioelektronsko ratovanje, 11 protivbaterijskih radara i tri radara protivvazdušne odbrane.

Najnoviji brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Ukrajinska vojska izgubila je do 645 vojnika, dva kamioneta i oruđe M119 u zoni odgovornosti grupe „Jug“;
- U zoni odgovornosti grupe „Sever“ poginulo je i ranjeno do 90 ukrajinskih vojnika, a uništena je haubica D-30;
- U zoni odgovornosti grupe „Zapad“ poginulo je i ranjeno više od 450 ukrajinskih vojnika, a uništen je oklopni transporter M113, artiljerijsko oruđe „krab“, haubica D-30, oruđe L119, stanica za radioelektronsko ratovanje „anklav N“ i radarska stanica za protivbaterijsku borbu AN/TPKu-50;
- Grupa „Centar“ izvela je napad na pet ukrajinskih brigada u DNR i odbila devet kontranapada. Poginulo je i ranjeno do 460 ukrajinskih vojnika. Uništen je ukrajinski oklopni transporter M117, dva oklopna vozila „kozak“, pet automobila, artiljerijsko oruđe „pion“ i raketni sistem „grad“;
- Ukrajinske snage izgubile su do 50 vojnika i dva skladišta municije u zoni odgovornosti grupe „Dnjepar“. Takođe je uništeno sedam automobila i stanica za radioelektronsko izviđanje „plastun“;
- Grupa „Istok“ uništila je jedinice brigade ukrajinske vojske kod mesta Dobrovolje u DNR i odbila jedan kontranapad. Protivnik je izgubio do 110 vojnika, oklopno vozilo, tri automobila i artiljerijsko oruđe „krab“;
- Ruska PVO uništila je u protekla 24 časa pet raketa „hajmars“ i 142 ukrajinska drona;
- Ruske snage uništile su privremene baze stranih plaćenika, pogone za proizvodnju bespilotnih letelica i mesta za njihovu pripremu i lansiranje u Sumskoj i Harkovskoj oblasti.

Francuski ministar: Pariz isporučuje Ukrajini staru vojnu tehniku

Francuska će nastaviti da obučava ukrajinske vojnike na svojoj teritoriji, izjavio je ministar oružanih snaga zemlje Sebastijen Lekornu u intervjuu za „Tribun dimanš“.

Francuska vojska trenutno obučava oko 2,3 hiljade pripadnika ukrajinskih oružanih snaga u regionu Grand Est na istoku zemlje. Prema rečima ministra, „Ukrajina treba da formira desetak novih brigada“.

Što se tiče vojne pomoći, Lekornu je rekao da Francuska radi na procesu strateškog približavanja Ukrajini.

Zelenski: Rusija je za nedelju dana lansirala više od 20 raketa i 500 dronova

Rusija je protiv Ukrajine u roku od nedelju dana upotrebila više od 20 projektila raznih tipova, oko 800 vođenih avio-bombi i više od 500 jurišnih dronova raznih tipova, saopštio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. 

"Svakog dana Rusija udara na naše gradove i naselja. To je namerni teror neprijatelja nad našim narodom. Ove nedelje, ruski teroristi su upotrebili više od 20 različitih tipova projektila, oko 800 vođenih avio-bombi i više od 500 različitih tipova dronova protiv Ukrajine", napisao je Zelenski na Fejsbuku. 

Prema njegovim rečima, svet ujedinjen u zaštiti Ukrajine je sposoban da se odupre ovom "ciljanom teroru".

Pogođen energetski objekat u Sumskoj oblasti

Ruska vojska jutros je granatirala objekte energetske infrastrukture okruga Romni u Sumskoj oblasti, nakon čega je bez struje ostalo više od 37.000 ljudi. "Ima oštećenja na zgradama. Žrtava nema.

Na mestu udara izbio je požar, koji je ugašen u 08.50 sati. Više od 37.000 domaćinstava ostalo je bez struje", saopštila je prva zamenica načelnika okruga Romni Valentina Nazarenko, prenosi agencija Suspilne.

Prema njenim rečima, inženjeri energetike utvrđuju razmere štete i rade na obnavljanju uništene opreme. "Nema mrtvih i povređenih. Šteta je pričinjena u privatnom stambenom sektoru", napomenula je ona.

Usled ruskog balističkog udara na Krivi Rog povređeno 17 ljudi

Broj povređenih u napadu dvema ruskim balističkim raketama na Krivi Rog u subotu uveče porastao je na 17, od kojih je osam hospitalizovano, izjavio je predsednik Saveta odbrane Krivog Roga Oleksandr Vilkul. 

"Oštećeno je 15 kuća, tri obrazovne ustanove, tri upravne zgrade, sedam poslovnih objekata, hotel, tri vatrogasna vozila, 20 automobila - apsolutno mirni civilni objekti", napisao je on na Telegramu.

Na lice mesta su upućene sve operativne, medicinske i komunalne službe i u toku je otklanjanje posledica napada, rekao je Vilikul, prenosi ukrajinski Interfaks.

Ruski gubernator: Zelenski se preračunao sa svojim planom pobede

Gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo izjavio je da se Vladimir Zelenski preračunao sa svojim „planom pobede“, pokušavši da umesto Ukrajine uvuče Zapad u rat sa Rusijom.

„Ovaj takozvani plan zapravo je ucena Zapada da zarati sa Rusijom umesto Ukrajine. Tu se Zelenski preračunao. Amerika i Britanija rado dočekuju pogibiju građana Ukrajine, ali uopšte ne žele da ginu njihovi građani“, rekao je Saldo za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, sprečavanje širenja NATO-a na teritoriju Ukrajine jedan je od najvažnijih zadataka specijalne vojne operacije.
„Rusija neće dozvoliti da ostaci Ukrajine uđu u NATO“, uveren je Saldo.

U ruskom granatiranju Hersonske oblasti jedna osoba poginula, sedam povređeno

U ruskom granatiranju Hersonske oblasti sedam osoba je povređeno, a jedna je poginula, saopštio je načelnik Oblasne vojne uprave (OVA) Aleksandar Prokudin.

"Prethodnog dana su Herson, Sadov, Pridniprovsk, Antonovka, Komišani, Bilozerka, Veletenske, Kizomis, Stanislav, Oleksandrovka i Sablukivka bili pod neprijateljskom vatrom i vazdušnim udarima. Jedna osoba je poginula, a sedmoro ljudi je povređeno", napisao je on na Telegram kanalu, prenosi ukrajinski Interfaks.

Prema njegovim rečima, ruska vojska je gađala i objekat ključne infrastrukture, obrazovnu ustanovu i administrativnu zgradu.

Hitno se oglasio Kličko

Jedinice protivvazdušne odbrane tokom su tokom noći odbijale novi ruski vazdušni napad na Kijev, obavesto je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko.

Oštećeni infrastrukturni objekti u Zaporoškoj oblasti

Na delu teritorije Zaporoške oblasti pod kontrolom Ukrajine su nakon eksplozija oštećeni infrastrukturni objekti, izjavio je načelnik ukrajinske Zaporoške oblasne državne administracije Ivan Fjodorov.

Fjodorov je na svom Telegramu napisao da su u regionu u poslednja 24 sata odjeknule 274 eksplozije, koje su dovele do oštećenja infrastrukture, ali nije precizirao o kojim konkretnim objektima se radi.

Tokom noći unipteno 110 bespilotnih letelica

Ruski PVO sistemi su tokom protekle noći uništili 110 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad nekoliko oblasti Rusije.

Iznad Kurske oblasti oboreno je 43 drona, iznad Lipecke – 27, iznad Orlovske – 18, iznad Nižegorodske – osam, iznad Belgorodske oboreno je sedam dronova, Brjanske – šest i iznad Moskovske oblasti – jedan dron, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Obustavljena isporuka humanitarne pomoći Kupjansku?

Ukrajinske vlasti obustavile su isporuku humanitarne pomoći Kupjansku, izjavio je za Sputnjik šef ruske administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev.

„Sada je već objavljena prinudna evakuacija kako u Kupjanskom okrugu, tako i u samom Kupjansku. Mislim da tamo više nema ni radnika koji bi ljudima mogli da pruže bar nešto, makar i u vidu humanitarne pomoći za starije, jednostavno da pruže neku ciljanu pomoć u vidu minimalnih paketa hrane“, rekao je sagovornik agencije.

Burno u pograničnom regionu Kurske oblasti

Helikopter Mi-28NM je avionskim raketama uništio ljudstvo i oklopnu tehniku Oružanih snaga Ukrajine u pograničnom regionu Kurske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Uništen M113

Jurišni dron grupe „Zapad“ je u rejonu sela Kolesnikovo na harkovskom pravcu uništio ukrajinski oklopni transporter M113 američke proizvodnje, saopštili su u ruskoj vojsci.

Odbijen napad letelice koja je letela ka Moskvi?

Ruski PVO sistemi odbili su napad ukrajinske bespilotne letelice koja je letela ka Moskvi u Ramenskom gradskom okrugu, u napadu nije naneta materijalna šteta niti je bilo žrtava, saopštio je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin.

Tokom noći odjekivale eksplozije

Tokom noći u Kijevu, Harkovu, Krivom Rogu i Odeskoj oblasti više puta su odjekivale eksplozije, javili su ukrajinski mediji.

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više